La Bistrița s-au pus bazele unui parteneriat în vederea realizării unui centru de date la nivelul Regiunii Nord-Vest

 -  - 


La nivelul Regiunii Nord-Vest se fac pași importanți în vederea digitalizării sectorului public. Județele care fac parte din această regiune – Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu Mare – au pus bazele unui parteneriat în vederea realizării unui centru regional de date.

Marți, la Bistrița, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a organizat o întâlnire de lucru pe această temă. Ședința a avut loc în Sala Mare a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și printre participanți s-au numărat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest și al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Csaba Pataki, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, Szilagy Robert Istvan, reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj, experți din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale și Autorității pentru Digitalizarea României.

Ne adaptăm evoluției societății, iar proiectele pentru oameni trec și în sfera de digitalizare. Acest centru de date, acest Cloud Regional este un efort comun, dedicat comunităților din cele șase județe și va aduce administrația la un click distanță de cei 2,7 milioane de cetățeni. Mă bucur că ne-am strâns la această masă rotundă a digitalizării, pentru că demersul este unul în interes naţional şi aici discutăm despre servicii mai bune adresate populaţiei. Să nu uităm că vorbim despre o investiție de peste 30 de milioane de euro, pentru a pregăti viitorul regiunii”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

La rândul său, ministrul Marcel Boloș a precizat că acest centru de date reprezintă un început de drum pentru ceea ce înseamnă transformare digitală la nivel regional.

”Acest cloud va fi inima care bate pentru digitalizare. Adevărata digitalizare se poate realiza dacă reuşim interoperabilitatea bazelor de date, fiind o măsură prin care venim în sprijinul autorităţilor publice locale pentru a dezvolta infrastructura şi serviciile software. Realizarea acestui Cloud Regional este pasul firesc ce va asigura complementaritatea cu Cloud-ul Guvernamental, la care am lucrat când eram ministrul al Digitalizării. În final, în relația cu instituțiile locale, cetățenii vor avea parte de un proces simplu, debirocratizat, nu vor mai sta la cozi și nu se vor mai deplasa la instituții pentru a obține documente. Dacă vreți, este încă un mod clar prin fondurile europene simplifică și îmbunătățesc viața oamenilor. Apreciez și salut implicarea și deschiderea tuturor Consiliilor Județene de la nivelul regiunii Nord-Vest, pentru ca acest deziderat să devină realitate”, a spus Marcel Boloș.

Scopul principal al Cloud-ului este de a asigura interoperabilitatea bazelor de date (comunicare între bazele de date ale fiecărei instituții în parte), urmând să fie reduse costurile. De asemenea, va crește calitatea activităților din sectorul public, în special în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.

Centrul de date va oferi o serie de beneficii concrete pentru cetățeni:

  • acces direct la toate serviciile publice locale, fără să fie nevoie ca cetățeanul să se deplaseze la instituție;
  • reduce greutatea birocratică și facilitează interoperabilitatea cu instituțiile relevante – practic realizarea cerințelor/specificațiilor tehnice minime necesare lansării achiziției pentru dezvoltarea soluțiilor software.
  • istoric al interacţiunilor sale cu administraţia locală;
  • transparență în procesarea datelor, la nivelul sistemelor IT ale instituţiilor publice beneficiare, astfel încât cetăţenii au posibilitatea să vizualizeze accesarea acestora.

Cloud-ul Regional va fi finanțat prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 și va fi complementar Cloud-ului Guvernamental.

De asemenea, în cadrul ședinței de lucru s-a decis și efectuarea demersurilor pentru înființarea unei Agenții Regionale de Investiții și Inovare.

Vizualizări 1,562 

bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.