La depozitul de la Tărpiu e DEZASTRU ecologic și nimeni nu zice nimic de vreo 5 ani! Localnicii i-au arătat lui Țintean că umblă cu cioara vopsită și că VITALIA își bate joc de contractul pe depozitare! S-au găsit găini moarte, pungi, PET-uri… la fel ca-n Zăvoaie, pe vremuri!

Vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Țintean a fost responsabilizat de Radu Moldovan să se ocupe de problema deșeurilor din întreg județul. Băgat la înaintare, Ioan Țintean decontează tot ce e negativ pe acest subiect delicat și nici NU acționează pârghiile de control.

După mitingul de la Primăria Dumitra, Ioan Țintean a cedat presiunilor și a făcut o vizită-fulger împreună cu câțiva localnici. La fața locului, situația a fost dezastruoasă: în depozitul ecologic s-au găsit găini moarte, peste tot erau pungi de plastic și resturi ne-sortate. Mai grav este faptul că Vitalia NU respectă tehnologia și NU acoperă cu straturi de pământ gunoaiele tasate.

NU au acoperit deșeurile cu straturi de pământ! În depozitul ecologic s-au găsit găini moarte, PET-uri și o grămadă de gunoaie ne-sortate!

„Aveau dreptate cetățenii și într-adevăr NU erau puși 8 cm de pământ așa cum prevede regulamentul și așa cum eu le-am cerut .. atunci când eu am condus acea comisiei de verificare a situației de la Tărpiu. Atunci le-am stabilit clar administratorilor de la Vitalia să depună după fiecare mașină care golește deșeurile, să pună pământ. Ei NU s-au ținut și din acest punct de vedere o să suporte consecințele .” – a declarat Ioan Țintean.

„Singura pedeapsă este să-i scoatem afară, dar asta ar însemna licitație.. însă cu toate acestea am avut disponibilitatea.. am discutat și cu președintele COnsiliului Județean și cu o parte din colegi și dacă lucrurile NU merg și anume: astuparea, învelirea..levigatul să fie tratat din timp și în cantitatea prevăzută de caietul de sarcini , atunci administratorii NU vor avea viață cu noi, atâta timp cât eu voi coordona această neplăcută activitate..sau ingrată!… „ – a declarat Țintean.

Deocamdată, Consiliul Județean NU a făcut nimic pentru a sancționa compania care gestionează depozitul zis ecologic!

Radu Moldovan a servit șampanie la inaugurarea depozitului de la Tărpiu, proiect finalizat în 2012 de administrația Liviu Rusu. După construcția depozitului de la Tărpiu, licitațiile pe colectare și depozitare a deșeurilor au fost câștigate de VITALIA SRL și Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor. Problemele au început la scurtă vreme, imediat ce Vitalia (colectare) a solicitat majorări ale tarifelor!

Vitalia colectare a renunțat la contractul pe colectare, dar a rămas cu gestionarea depozitului de la Tărpiu (aflat în proprietatea Consiliului Județean).

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor este gestionat de Adunarea de Dezvoltare Intercomunitară, compusă din primarii județului și președintele Consiliului Județean. Adunarea Generală a Acționarilor este organismul de conducere al A.D.I Deșeuri, din care fac parte cei 62 de primar și președintele C.J Consiliul Director este partea executivă a Asociației și este alcătuit din Președintele Asociației și încă doi membri desemnați de Adunarea Generală. Din Consiliul Director al Asociației fac parte în calitate de membrii: Radu Moldovan, Mircea Romocea (primar Năsăud) și Iustin Muntean (primar Teaca).

Sunt grave probleme pe depozitare și teoretic există riscul de a înapoia 46 de milioane de euro, cât a fost valoarea de implementare a proiectului. Vitalia Tratarea Deșeurilor gestionează depozitul de 5 ani și celula 1 e full în proporție de 80%. Se caută soluții disperate pentru celula 2, după ce autoritățile au anunțat că a picat varianta defrișării pădurii din apropiere!

Cum au adus șmecherii de la VITALIA un utilaj care a funcționat 1 zi… fix când venea Ministrul Mediului în control!

Ca să pară interesați de investițiile ce urmează a fi realizate la depozit, angajații Vitaliei (depozitare) au adus o sită care a fost arătată Ministrului Mediului. Utilajul a funcționat o zi. ”

„Era luată de la niște austrieci ca să facă o probă. Mergea trăznet: la 5 mașini aduse în incinta depozitului, doar una mergea la depozitare și celelalte mergeau la reciclare. Atâta productivitate avea! Mai mult, m-au determinat să cred că ei vor „mânca” și din celula unu, gunoi .. îl vor recicla și îl vor folosi la piroliză . Au niște aparate de piroliză încă de la înființare, dar NU funcționează ! „ completat Ioan Țintean.

Leocadia a fost dusă cu preșul și vorbea lemne când spunea că e cel mai tare depozit din țară! Celula doi propune să o realizeze în pădurea din apropiere !

În toamnă, Graţiela Leocadia Gavrilescu a vizitat Depozitul de la Tărpiu. Vizita a fost scurtă, iar Ioan Țintean și viceprimarul Gelu Muthi au însoțit-o permanent. Practic, vicepremierul a urcat în rampă, unde i s-a prezentat o stație de sortare a deșeurilor: (carton, pet, pungi) o instalație care a fost oprită imediat ce Grațiela Gavrilescu a părăsit încăperea. Staff-ul vicepreședintelui a mai prezentat ciurul rotativ – o instalație care sortează deșeul prin centrifugare, înainte de a fi depozitat în rampă.

Consiliul Județean are pârghii în contract dar NU le accesează, chiar dacă VITALIA le forțează mânași NU respectă procesul de depozitare!

„Putem să acționăm o clauză din contract care spune că neîndeplinirea angajamentului de modernizare duce la întreruperea contractului de administrare” – amenință Ioan Țintean.

Ce spune VITALIA: Veniturile pe care le obțin din depozitarea deșeurilor NU le permit să facă investiții de aproximativ 1 milion de euro pentru utilaje! VITALIA o redevență trimestrială, bani care merg într-un Fond pentru Dezvoltare și Investiții. Acest fond NU poate fi folosit pentru achiziționarea de echipamente, deoarece NU are această destinație. zice Țintean.

La nivelul județului, situația este critică, din mai multe puncte de vedere:

Într-o  emisiune la AS-TV, Țintean a aberat pe tema deșeurilor și a amintit despre energie electrică ce poate fi produsă din deșeuri, despre cum se poate folosi energia produsă din deșeuri și a dat exemple din țări civilizate ale Europei. La 5 ani de la implementarea proiectului de gestiune a deșeurilor, situația le nivelul județului e următoarea:

– colectarea deșeurilor NU se realizează selectiv și după un an și jumătate nici măcar licitația NU e realizată. Tocmai de aceea, Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor poate invoca acest aspect prin care NU poate gestiona depozitul conform clauzelor contractuale
– celula numărul 2 NU este construită și nici NU se știe clar unde va fi amplasată
– la Tărpiu, deșeurile NU sunt depozitate selectiv
– prețul pe colectare este triplu.
– urmează corecții și tarife mai mari, deoarece din 2020 se va aplica și tariful pe tonă depozitată, tarif care se va regăsi în factura fiecărui bistrițean.

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor NU este funcțional la nivelul județului și subiectul este folosit ca fiind o mare realizare doar în campaniile electorale. Nimeni nu-și asumă gafele de implementare a acestui proiect care toacă bani publici și asigură salarii nesimțite unor incompetenți! Rămâne de văzut dacă VITALIA SA, firma care gestionează defectuos depozitul va ceda presiunilor contractuale și va realiza investițiile care le sunt solicitate sau dacă județul va intra într-o nouă criză pe deșeuri… cum a fost în cazul colectării…