Lazany: ”Cred că anul 2021 va fi un an tot sub umbrela pandemiei”

 -  -  1013


Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, este de părere că omenirea se va afla ”sub umbrela” pandemiei și în anul 2021, dar afirmă că lucrurile merg spre bine, ceea ce este un lucru îmbucurător și un semn că ne îndreptăm spre revenirea la o stare de normalitate.

”Lucrurile merg spre bine, dar nu se vor îmbunătăți cu viteza cu care ne-am dori și cu care mulți se așteaptă. Cred că anul 2021 va fi un an tot sub umbrela pandemiei. Abia din 2022 vor începe să se vadă efectele campaniei de vaccinare și vom începe să mergem către o normalitate, normalitate pe care o vom atinge peste mulți ani de acum încolo”, a declarat Gabriel Lazany într-o emisiune de la BEX TV.

Întrebat când consideră că ar putea fi eliminată măsura cu privire la purtarea măștii de protecție, Lazany a completat că o decizie în acest sens va fi luată de specialiști.

”Acest lucru ne vor spune specialiștii, deocamdată este recomandat să purtăm masca în continuare, chiar dacă suntem vaccinați. Eu am făcut deja rapelul. Conform specialiștilor, peste o săptămână ajung la nivelul maxim de imunitate, dar nu am de gând să renunț la mască. Voi fi la fel de precaut ca înainte și sper ca încet, încet să revenim la starea de normalitate pe care ne-o dorim, cu învățămintele de rigoare pe care le-am tras în urma acestei pandemii”, a adăugat Lazany.

Managerul SJU Bistrița consideră că autoritățile trebuie să realizeze investițiile viitoare în sistemul medical cu foarte mare atenție, astfel încât sistemul să fie mult mai bine pregătit și să poată gestiona mult mai ușor orice alt virus.

Sper ca învățămintele pe care le-a tras sistemul mondial de sănătate să fie de bun augur și cine are de înțeles din asta, trebuie să înțeleagă. Degeaba rămânem blocați, adică degeaba facem acum trei spitale regionale, dacă nu ne uităm puțin peste ele, să revizuim studiile de fezabilitate și să regândim puțin circuitele în conformitate cu învățămintele pe care le-am tras de pe urma acestei pandemii”, a mai spus Lazany.

Sursa citată a explicat că, în ceea ce privește situația de la SJU Bistrița, a solicitat deja modificarea unor proiecte pe care unitatea medicală le implementează în așa fel încât acestea să răspundă noilor cerințe.

De exemplu, modernizarea de pe Alba Iulia și Ghinzii. Am făcut delegație la ADR Nord-Vest și am solicitat modificarea proiectului pentru a ne adapta pe noile cerințe. Adică vrem grup sanitar în fiecare salon ca să putem gestiona mai bine pacienții sau alte lucruri care la momentul inițierii proiectului erau neeligibile. Ei au înțeles că aceste modificări sunt necesare, Consiliul Județean și-a asumat costurile suplimentare și am modificat proiectul. Deci proiectul care merge înainte pe Alba Iulia este total diferit față de ce am avut inițial. Acest lucru consider că trebuie să se întâmple și la nivel național. Din păcate, din ce văd că se întâmplă, lucrul acesta nu se realizează”, a mai precizat Gabriel Lazany.

În ceea ce privește campania națională de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit managerului SJU Bistrița, interesul populației pentru vaccinare a crescut, dar problema este că nu există suficiente doze de vaccin pentru a acoperi numărul mare de solicitări venite din partea celor care doresc să se imunizeze.

0 notes
138 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *