Lenjerii de pat de unică folosință, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Se încearcă reducerea cazurilor de infecții intraspitalicești

Spitalul Județean de Urgență Bistrița vine cu încă o noutate pentru pacienții care dintr-un motiv sau altul ajung să fie internați în unitatea medicală.

La internare, fiecare pacient va primi lenjerie de unică folosință, astfel, nu vor mai fi nevoiți să doarmă în așternuturi deteriorate. În plus, aceasta este încă o modalitate pe care instituția medicală o pune în practică în încercarea de a reduce infecţiile intraspitalicesti.

Noi vrem să introducem o lenjerie specială pentru spitalizarea continuă. Lenjeria într-un spital este o problemă permanentă pentru că trebuie spălată zilnic. Lenjeria este de calitate, dar spălată de 365 de ori întru-un an, oricât de calitate ar fi, ea tot se rupe. Mai mult decât atât, eu în permanență am avut o reținere în a intra în pat după altă persoană. Mai ales într-un spital, pentru că nu suntem într-un hotel unde merg oameni sănătoși, ci aici merg oameni bolnavi. În plus, lenjeria se pătează, cu material bilogic, cu sânge, materii fecale. Ea se spală, se dezinfectează, dar am vrut să găsesc o altă soluție și de aceea m-am gândit la implementarea lenjeriei de unică utilizare. Asta înseamnă că fiecare pacient va dormi în lenjeria lui proprie. La internare vine lenjeria sigilată, se face patul frumos, igienic, nu se supune riscului de a se infecta. Riscurile de infecție există în orice spital. Că vrem să recunoaștem, că nu vrem, ele există, dar ele pot fi reduse și aceasta este una dintre măsuri prin care încercăm reducerea riscului de infecție în spital” a precizat Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, într-o emisiune a postului local de televiziune AS-TV.

Conducerea spitalului a testat deja câteva lenjerii de unică folosinţă din China şi urmează să organizeze o licitaţie, pentru a asigura stocul necesar pentru întreg spitalul.

Materialele din care este produsă lenjeria sunt materiale speciale, certificate și sunt produse strict pentru spitale. Noi am făcut câteva probe pe pacienți imobilizați la pat, în zona de terapie, pe pacienți care erau mobili în alte secții, de exemplu ORL și dimineața, a doua zi am luat feedback-ul de la pacienți. S-au simțit bine, nu au transpirat, nu s-au înfierbântat. Pentru că aceasta este prima problemă a unui material sintetic. Provoacă senzația de fierbințeală. aceste materiale s-au comportat perfect” a mai completat Gabriel Lazany, în direct la AS-TV.

În plus, utilizând acest tip de lenjerie s-ar reduce și costurile. Pentru a curăţa şi dezinfecta lenjeriile pentru cele aproximativ o mie de paturi de la Spitalul Judeţean de Urgență Bistriţa se lucrează zilnic în 3 schimburi. Costurile se ridică la circa 200.000 de euro pe an, însă dacă se va trece la varianta lenjeriilor de unică folosință s-ar putea face o economie de aproximativ 60.000 de euro.

Sursa foto: www.china-disposable.com