Lenuța Purja a primit un TITLU onorific, din partea Ministerului Culturii: titlul de TEZAUR UMAN VIU!

 -  -  1339Lenuța Purja este rapsod popular, cunoscută ca interpretă a „horii cu noduri”, pe care a învăţat-o de la mama ei, lelea Teodora, cu care a cântat adesea împreună. Provine dintr-o familie de rapsozi populari din satul Agrieş, de la poalele Ţibleşului, o zonă în care folclorul autentic încă se păstrează.

Tezaur Uman Viu. Titlul onorific acordat de Ministerul Culturii !

TEZAURE UMANE VII a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Acesta vizează, pe de o parte, creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.

Pe de altă parte îli dorește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind astfel la asigurarea viabilității acestuia.

 

Eligibilitate

– Persoană candidată la titlul de TEZAUR UMAN VIU trebuie să îndeplinească, simultan, calitățile de purtător, păstrător și transmițător de modele culturale tradiționale și să fie recunoscută atât de comunitatea de purtători, cât și de comunitatea științifică.

– Persoana candidată la titlul de TEZAUR UMAN VIU trebuie să facă dovadă caracterului excepțional al performării în domeniul pentru care se depune candidatura.

– La titlul de TEZAUR UMAN VIU nu pot candida persoane care au urmat o formă de învaţământ vocațional.

Titlul de TEZAUR UMAN VIU este viager, personal și netransmisibil și se acordă pentru România de către Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.

Lenuța Purja a fost remarcată de Grigore Leșe, iar pe plan mediatic, artista s-a remarcat treptat, în special la emisiunile televizate “Românii au talent” ediția din 2011 (emisiune urmărită de 5 milioane de telespectatori) dar și emisiunea Vedeta Populară (2018) unde a realizat momente de excepție, când a cântat alături de mama și de fiul ei.

1 notes
64 views
bookmark icon

One thought on “Lenuța Purja a primit un TITLU onorific, din partea Ministerului Culturii: titlul de TEZAUR UMAN VIU!

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.