Liberalul Ioan Turc îl acuză pe viceprimarul Cristian Niculae că i-ar fi copiat proiectul privind concesionarea unor terenuri către tineri în vederea construirii unor case

 -  -  4


Viceprimarul Cristian Niculae a lansat ieri, proiectul „Bistriţa ta, casa ta”, care prevede amenajarea unui ansamblu rezidenţial în zona „Livezi” din Bistriţa, unde nu mai puţin de 700 de familii de tineri vor avea posibilitatea să își construiască propria casă pe un teren oferit în concesiune de către Primăria Bistriţa. La nici o zi de la lansarea acestui proiect au apărut și primele acuzații de plagiat.

Liberalul Ioan Turc îl acuză pe viceprimar că s-ar fi inspirat dintr-o idee lansată de el în urmă cu aproximativ o lună.

Domnul Niculae a exersat, se pare, fără succes, un exercițiu de “originalitate” pe model copy/paste. Ne-a prezentat foarte aferat un proiect PSD pentru concesionarea de loturi pentru case în zona Livezi. Aproape tot ceea ce a spus domnul Niculae este copiat din proiectul pe care l-am propus bistritenilor în urmă cu o lună. Domnule, mă bucur că vă plac ideile mele, dar vă rog, luați-le aşa cum sunt, nu le mai schilodiți prin contribuții personale nefericite. Nu procedați ca şi cu Parcul Industrial de la Sărata. Acolo, eu am propus o suprafață de 50 de ha, utilități corect dimensionate şi un campus pentru învățământul universitar tehnic iar PSD a făcut ceea ce se vede. Acum, ca să păreți original, ați schimbat locația, din zona Dealul Cocoşului în Livezi şi ați restricționat vârsta potențialilor beneficiari, până la 35 de ani” a declarat Ioan Turc.

Ambele sunt greşeli flagrante în opinia liberalului Ioan Turc.

Există mai multe aspecte care ar trebui avute în vedere:

Regimul juridic al terenurilor.
În zona Livezi terenul este în extravilan şi trebuie scos din circuitul agricol. Dăcă în CF este păşune sau fânaț, este obligatorie înființarea unei suprafețe echivalente cu acelaşi regim. Aceste operațiuni presupun timp şi sunt foarte scumpe. Zona “Dealul Cocoşului” este în intravilan şi este afectată pentru lucrări de utilitate publică.

Infrastructura.
Zona “Livezi” este lipsită de utilități iar viabilizarea acesteia presupune cheltuieli foarte mari. Zona “Dealul Cocoşului ” face obiectul unor investiții în infrastructură de milioane de euro, datorită pârtiei de schi şi bazinelor de înnot preconizate.

Calitatea vieții
Zona “Livezi” se află în apropierea zonei industriale, fiind foarte aglomerată şi implicit poluată. Zona ” Dealul Cocoşului ” este localizată în amonte de oraş, cu aer curat şi foarte aerisită.

Dimensionarea
Zona “Livezi” este limitată la sub 40 de ha. Zona “Dealul Cocoşului” are 250 de ha. Este loc suficient pentru facilitățile de agrement, pentru spații de utilitate publică şi rămâne teren pentru cca 3000 de loturi pentru case de minim 500 mp ( opinia mea este că 300 mp este foarte puțin).

Dezvoltarea durabilă.
Zona “Dealul Cocoşului ” este singura care poate oferi o perspectivă de dezvoltare urbanistică unitară şi durabilă. Prin suprafață şi localizare, terenul permite o abordare urbanistică modernà, lipsită de compromisurile care afectează oraşul.

Adresabilitatea.
Limitarea la vârsta de 35 de ani propusă de dl Niculae şi PSD este o eroare la fel ca şi locația. Un proiect cu adevărat mare pentru bistrițeni nu ar trebui să fie condiționat de vârstă. Tinerii până la 35 de ani se pot regăsi ca beneficiari alături de concitadinii lor de 36, 40 sau 55 de ani.
D-le Niculae, mi-ați copiat proiectul în lipsa oricăror realizări dar nu l-ați înțeles. Strategia unui oraş de a se salva este problema oamenilor care trăiesc în el, în primul rând. Eliminarea condiționalitaților şi punerea la dispoziția oamenilor, la un preț modic, de loturi de teren viabilizat pentru case este un proiect care, alături de alte măsuri şi decizii, poate salva oraşul. Această idee, într-o formă mai restrânsă, a fost prezentată tot de către liberali. Este momentul să o punem în practică. Având în vedere importanța acestui proiect pentru oraş, solicit o consultare publică a.oamenilor căruia îi este destinat pe cel puțin doua aspecte: locația şi condiționarea sau nu de vârstă a viitorilor beneficiari” a mai adăugat Ioan Turc, președintele Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud.

 

0 notes
4 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.