Licitație a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud pentru reabilitarea unei clădiri în care a locuit fratele poetului Mihai Eminescu

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud intenționează să reabiliteze o clădire situată pe Bulevardul Independenței din municipiul Bistrița, imobil în care a locuit fratele poetului Mihai Eminescu, Matei Eminescu. Clădirea va găzdui ”Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu”.

Managerul Bibliotecii Județene George Coșbuc Bistrița-Năsăud, Ioan Pintea, a explicat că ”este vorba despre o prelungire practic a Bibliotecii Județene. În ultima vreme am obținut nenumărate manuscrise, documente de la mari scriitori, mari critici literari. Acestea sunt acum la Biblioteca Județeană George Coșbuc. De asemenea, noi deținem un fond de carte veche, de patrimoniu, cam peste 30.000 de exemplare. Acestea trebuie să aibă un loc la care publicul să aibă acces. Deci va fi o Casă a Colecțiilor care va avea și spații expoziționale, dar în același timp vor fi și spații de cercetare astfel încât cei din comunitatea bistrițeană să poată să beneficieze într-un mod mult mai direct la manuscrise, dactilograme și la fondul de carte veche de la Biblioteca Județeană”.

Pentru a reabilita și moderniza clădirea, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a alocat fonduri din bugetul județului, licitația fiind deja lansată. Investiția este estimată la 5,5 milioane lei, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 30.01.2020.

Iată ce lucrări sunt prevăzute:

Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu va avea funcție muzeală și de arhivă, ce va cuprinde depozitarea și expunerea exemplarelor de carte de patrimoniu. Ocazional aici se vor desfășura evenimente culturale.

Clădirea, reprezentativă pentru arta arhitecturală a Bistriței, a fost construită în anul 1912, iar acum necesită lucrări de reabilitare, întrucât diverse zone alea imobilului sunt acum în stare avansată de degradare.

În acest imobil şi-a trăit ultimii ani de viaţă fratele poetului naţional Mihai Eminescu, ofițerul Matei Eminescu.

Check Also

Primarul Ioan Turc: Bistrița are ce oferi. Ne dorim să punem în valoare zona veche a orașului

În acest final de săptămână, la Bistrița se desfășoară prima ediție a Festivalului ”Legendele Cetății”, …

One comment

  1. Balan Marius-ecologist PV

    Faceti lucru ca lumea si nu demolati scarile ca si la cladirea de patrimoniu de pe Odobescu acum Biblioteca Jud , unde ati spart intrarea de la fatada cladirii. Fiti respectosi cu valoarea caselor de patrimoniu ! Credeti ca nu stim si nu va vedem ca lucrati dupa ureche ?