Licitație cu GREUTATE! Lucrări estimate la peste 10 milioane de euro, pentru apă și canal pe Sângeorz! Contractul inițial, semnat cu Cartel-Bau a fost reziliat de Aquabis, deși valorile erau cam tot pe-acolo: 10 milioane de euro!

Master-planul de apă-canal (etapa 1) a rămas nefinalizat în județ. Contractul de lucrări nr. 6 a fost reziliat după ce firma care a câștigat acest contract NU l-a dus până la capăt.

Contractul cu Cartel-Bau a fost reziliat! Aquabis a fost dată în judecată!

abausbisssValoarea cu care asocierea Cartel Bau – General Construct a câştigat licitaţia în 2013 a fost 37.257.385,04 lei, fără TVA, adică aproximativ 59% din valoarea estimată a contractului care a fost de 62.699.326 lei, fără TVA. Asocierea de firme Cartel Bau SA Cluj-Napoca şi SC General Construct SA şi-au adjudecat contractul de reabilitare şi extindere a reţelelor de distribuţie a apei şi canalizare în localităţile Năsăud, Salva, Sângeorz-Băi şi Maieru, plus aducţiuni de apa potabilă pentru localităţile Rebra-Năsăud şi Maieru. Firmele care au câștigat contractul au venit cu o valoare sub-evaluată la doar 60% din valoarea estimată, valoare cu care a descalificat toate celelalte firme implicate , dar NU a reușit să finalizeze contractul. Contractul prevedea execuția de lucrări pentru extinderea și reabilitarea a 38,157 km de rețele de canalizare și apă uzată menajeră,reabilitarea şi extinderea a 37 km de rețele de distribuție a apei şi construirea unor stații de pompare.

Licitația a fost reluată și s-a organizat o nouă licitație în acest sens! Sumele estimate sunt cam tot pe-acolo: 10 milioane de euro, cu tot cu TVA!

Cartel-Bau a dat în judecată Aquabis-ul datorită rezilierii contractului, după ce numai 12% din lucrări au fost finalizate. După reziliere, s-a reluat licitația la o valoare estimată la 10 milioane de euro.

”Extindere şi modernizare infrastructură de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa Năsăud” este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) și prevede reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție a apei și canalizare în localitățile Năsăud, Salva, Sângeorz Băi și Maieru; aducțiuni apă potabilă pentru localitățile Rebra Năsaud și Maieru.

extindere-retele-de-canalizare_emil-radu-moldovan-768x512

images

 

 

 

 

 

 

„Este singurul contract de lucrări din județ care NU este finalizat din cauza problemelor pe care le-am avut cu fostul contractor, cu care am reziliat înțelegerea. Licitația este în desfășurare și în luna septembrie se vor deschide ofertele. Probabil vor urma contestații dar după începerea efectivă a lucrărilor, consider că într-un an de zile s-ar putea finaliza aceste lucrări „a declarat Ioan Șandru, directorul Aquabis.

Valoarea estimată cu TVA: 46.410.000 lei! (fără T.V.A: 39.302.381  lei).

Zona de deservire cu apă Sîngeorz- Băi este prevăzută cu lucrări convenționale de tratare a apei potabile având ca sursă subterană un acvifer de mică adâncime de pe malul drept al râului Someș.

Rețeaua de apă

Sistemul de alimentare cu apă necesită reabilitat, deoarece rețeaua de distribuție are o vechie mai mare de 35 de ani este construită din materiale depășite, aflate în contact cu solul agresiv. În prezent rețeaua de distribuție pentru localitățile Maieru și Anieș au o lungime de 4.600 de metri și este de fapt aducțiune transformată în rețea de transport.

Rețeaua de canalizare!

Rețelele de canalizare sunt în mare parte vechi, cu îmbinări ne-etanșe, existând exfiltrații de apă uzată în pânza freatică. Majoritatea colectoarelor de canalizare sunt vechi, realizate din beton și subdimensionate. Datorită degradării colectoarelor, o parte din apa uzată ajunge în sol infestând pânza freatică . Acest lucru crește gradul de diluție a apei , ceea ce afectează funcționarea în parametri optimi a stației de epurare, atât din punct de vedere al debitului cât și al încărcăturilor.

În zona Sîngeorz -Băi sunt două stații de epurare cu rețele de canalizare aferente: Sîngeorz- Băi și Rodna. Comuna Maieru, situată între cele două locaități NU este prevăzută cu un sistem de canalizare. și epurare a apelor uzate.

– rețeaua prezintă fisuri, iar apa exfiltrată poate ajunge și la unele gospodării care obțin apa din fântâni individuale
– existența unor zone care NU beneficiază de canalizare.
În sistemul de canalizare existent se vor descărca în viitorul apropiat și localitățile Cormaia, dar și localitățile amonte de aceasta: Rodna, Anieș și Maieru. Momentan, de canalizare beneficiază doar 14.6% din locuitori.

 

Ca o ironie a sorții fostul primar Roland Venig se va ocupa de acest contract! 

Tergiversarea acestui contract de lucrări a inflamat spiritele în Sîngeorz-Băi și în plan politic, fostul primar Roland Venig a decontat aceste gafe. După ce a pierdut mandatul de primar, Venig reproșa că Aquabis NU a reușit în 6 ani să finalizeze un proiect de 6 milioane de euro, în timp ce Primăria Sîngeorz-Băi a reușit să finalizeze în 6 luni o investiție de 2 milioane de euro (drumul spre Cormaia)!

 

v76INTERVIU: În ultima zi ca primar, Venig spune TOTUL despre jocurile de culise din campanie! Sugestie către Radu Moldovan, atacuri către Aquabis… rachete către Ogâgău!

 

 

 

 

Angajat al Aquabis, fostul primar Roland Venig e responsabil cu implementarea acestui  proiect. Inginer de instalații, Venig a declarat că NU a avut pârghii pentru a implementa master-planul de apă-canal, cât timp a fost primar.

venig 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Momentan, licitația este în plină desfășurare și în luna septembrie se vor deschide ofertele. După etapa de contestații vaa fi desemnat executantul acestui contract care va avea la dispoziție 24 de luni pentru finalizarea canalizării și a rețelelor de apă.

Aquabis o cifră de afaceri netă de 10 milioane de euro, iar în 2016 a avut un profit de 1.5 milioane de euro, care a fost repartizat în cursul acestui an, prin decizia Adunării Generale a Acționarilor. Ioan Șandru este directorul companiei aflată în subordinea Consiliului Județean. În total, Aquabis are 475 de salariați, dintre care: 3 directori, 150 de persoane (personal TESA) și 330 de muncitori.

Auditul financiar al companiei reprezintă de fapt o analiză a activității și furnizarea de date contabile privind eficiența în cheltuirii banului public de către Aquabis.

Situație financiară Aquabis 2016

 

Citiți și:

r11-800x400

De 2 ani județul așteaptă semnarea contractului pe apă-canal (etapa 2)! Până una-alta se realizează un audit financiar la Aquabis, compania de Stat care are 450 de angajați!