Lorand Toth: ”Cei doi plagiatori din fruntea României vor și mai multă liniște. După ce i-au sărăcit pe români, vor să ne împiedice să mai putem protesta”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, zilele trecute, că, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, a depus la Senat un proiect de lege care vizează modificarea Codului Penal, fiind propuse modificări şi în legătură cu tulburarea ordinii şi liniştii publice, inițiativă care a stârnit un val de reacții în spațiul public. 

Printre cei care au reacționat se numără și liderul USR Bistrița-Năsăud, Lorand Toth, care a menționat că partidul din care face parte se va opune acestui proiect.

Cei doi plagiatori din fruntea României vor și mai multă liniște. După ce i-au sărăcit pe români, vor să ne împiedice să mai putem protesta. Lucian Bode și Nicolae Ciucă au depus, împreună, un proiect care descurajează protestele. Amenda dată în cazul tulburării ordinii publice este înlocuită direct cu închisoarea. Este fix proiectul depus de Carmen Dan după amplele proteste împotriva PSD. Ce nu a reușit atunci PSD-ul lui Dragnea, vrea să o facă coaliția PSD-PNL. Vrem să trăim într-o țară unde încă mai putem protesta, fără frica de a ajunge la închisoare. USR se va opune acestui proiect în parlament. Domnilor parlamentari din coaliția de guvernare PSD-PNL vă este frică de proteste?”, a scris pe Facebook Lorand Toth. 

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a explicat, într-o postare pe o rețea de socializare, ce modificări se propun prin proiectul de lege.

Am depus astăzi (marţi – n.r.) la Senat, împreună cu prim-ministru Nicolae Ciucă, o iniţiativă legislativă de modificare a Codului penal. Noile modificări incriminează mai ferm infracţiunile cu un puternic impact emoţional şi social şi sporesc gradul de protecţie şi siguranţă pentru cetăţean. Prin această iniţiativă intervenim asupra a 11 articole din Codul penal şi propunem, în majoritatea cazurilor, majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime”, a precizat Bode, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului, infracţiunile în forme agravante pentru care se vor mări cu o treime limitele pedepselor sunt: lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte şi hărţuirea.

”Majorarea cu o treime a pedepselor se va aplica pentru hărţuirea unui minor. Raportul de forţe dintre agresor şi un minor este suficient de mare pentru ca infracţiunea să primească circumstanţe agravante şi un spor de o treime din pedeapsă. Cred că trebuie să fim mai duri cu cei care aleg să profite de un copil şi să descurajăm astfel de fapte abuzive”, a transmis ministrul Afacerilor Interne.

Lucian Bode a adăugat că se propun modificări şi în legătură cu tulburarea ordinii şi liniştii publice.

”Am făcut modificări şi am schimbat abordarea în ceea ce priveşte fapta de tulburare a ordinii şi liniştii publice pentru care am majorat limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani şi am introdus elemente agravante care justifică creşterea limitelor pedepsei cu închisoarea între 2 şi 7 ani”, a explicat ministrul.

El a mai precizat că proiectul propune, totodată, majorarea pedepsei şi pentru fapta de încăierare.

”Am propus (…) instituirea unui regim sancţionatoriu mai aspru pentru fapta de încăierare şi am propus pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, repoziţionând-o în ierarhia faptelor cu violenţă, comise de cele mai multe ori în public”, a indicat Bode.

O altă parte a intervenţiilor pe actul normativ vizează extinderea prezumţiei legitimei apărări de la spaţiul privat la cel public.

”Oamenii au dreptul de a se proteja şi dacă sunt ţinta unui atac desfăşurat în spaţiul public, nu doar în propria locuinţă. Din acest motiv, aria în care se aplică prezumţia de legitimă apărare nu va mai include doar locuinţa privată, ci şi strada”, a menţionat ministrul de Interne.

Bode a completat că se mai are în vedere eliminarea posibilităţii amenzii ca sancţiune în cazul infracţiunilor de ultraj şi ultraj judiciar, fiind prevăzută pedeapsa cu închisoarea.

Trebuie să fim mai fermi şi în aceste cazuri pentru că vorbim despre fapte comise chiar împotriva celor care îşi exercită atribuţiile de serviciu în vederea impunerii respectării legii, pentru protejarea victimelor sau care asigură menţinerea unui climat normal de convieţuire”, a mai transmis ministrul Bode.

”Sunt convins că vor exista argumente pro şi contra, dar să nu uităm că avem o mare responsabilitate în a descuraja şi preveni faptele antisociale care pun viaţa în pericol, care aduc o gravă atingere climatului de ordine şi siguranţă publică, dar şi sentimentului de siguranţă cetăţenesc”, a încheiat ministrul.