Lorant Sas: ”Toate informațiile care vizează sănătatea publică, achizițiile din bani publici sau oficialii care gestionează criza pandemică trebuie să fie transparente și la îndemâna fiecărui cetățean”

 -  -  953


Deputatul USR PLUS Lorant Sas este de părere că toate informațiile care vizează sănătatea publică și achizițiile din bani publici sau cele legate de oficialii care gestionează criza pandemică trebuie să fie transparente și la îndemâna fiecărui cetățean. Din acest motiv, parlamentarul a anunțat că susține demersurile ministrului Sănătății privind transparentizarea activității de gestionare a pandemiei de coronavirus.

”În calitate de parlamentar al județului Bistrița-Năsăud, susțin deciziile ministrului Sănătății și consider că toate informațiile care vizează sănătatea publică, achizițiile din bani publici sau oficialii care gestionează criza pandemică trebuie să fie transparente și la îndemâna fiecărui cetățean. România este, din 2013, membra inițiativei internaționale “Parteneriatul pentru o guvernare deschisă”, al cărui scop principal este transparentizarea datelor pentru reutilizare. România are un portal de date deschise și planuri naționale pe domenii, inclusiv sănătate, ca sa publice cat mai multe date. Din 2007, România are o lege, Legea 109, pentru deschiderea datelor din sectorul public. De asemenea, Legea 544/2001 spune care sunt excepțiile de la comunicarea sau deschiderea datelor, acestea fiind exprese și limitative, pentru ca regula este transparența într-o societate democratică. Informațiile publicate nu au caracter secret și nu se încadrează în excepțiile Legii 544.Indiferent de consecințe, suntem datori să spunem adevărul. La rândul meu, pentru asta am intrat în politică: nu să perpetuez niște reguli proaste, ci să le schimb”, a precizat deputatul USR PLUS.

De asemenea, Lorant Sas a completat că USR PLUS a promis transparență totală de la bun început și, potrivit parlamentarului, această promisiune este deja îndeplinită la nivelul Ministerului Sănătății.

”După un an de la izbucnirea pandemiei de COVID-19 în România, Vlad Voiculescu a reușit în trei luni de mandat ce nu s-a făcut în 12 luni: să publice toate datele referitoare la pandemie, dar și la vaccinare. (…) Pentru USR PLUS, transparența nu este negociabilă”, a completat sursa citată.

0 notes
78 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *