Lucrările la Judecătoria Beclean ar putea fi reluate. ”Activitatea de construcție a noului sediu este blocată”

 -  -  1509


Secretarul de stat în Ministerul Justiției, Diana Morar, a anunțat că au fost reluate discuțiile cu privire la continuarea lucrărilor la noul sediu al Judecătoriei Beclean, unde activitatea de construcție este blocată în acest moment.

În privința sediilor instanțelor din județul Bistrița-Năsăud, am reluat discuțiile pentru continarea construcției sediului la Judecătoria Beclean. În acest moment este un contract în derulare, însă activitatea de construcție este blocată. Avem un termen la finalul lunii martie în a soluționa discuțiile pe care le avem cu constructorul, adică dacă se mai continuă în formula agreată de contractul existent, care a fost prelungit timp de 3 luni prin act adițional, sau dacă se va proceda la o nouă licitație. Oricum este o chestiune care se va întâmpla în acest an – continuarea lucrărilor la sediu – și noi sperăm să fie finalizate întrucât sunt în atenția mea personală”, a declarat Diana Morar, într-o conferință de presă susținută la Bistrița.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Justiției, contractul este atribuit companiei SC Record SRL, însă de aproximativ doi ani lucrările sunt întrerupte.

A fost un blocaj, contractul urma să expire undeva la finele anului 2019. S-a realizat cam o treime din lucrare până în momentul de față. La finalul anului s-a prelungit pe o perioadă de 3 ani în încercarea de a ieși din impasul creat de constructor și de a continua lucrările, pentru că e păcat de ceea ce s-a realizat până acum ca să fie lăsat să se degradeze. Sunt cam doi ani de când nu se lucrează”, a mai adăugat Diana Morar.

De asemenea, Morar completează că au fost foarte multe comentarii legate de modul în care a fost proiectată această clădire.

Cu ocazia medierii situației care a intervenit între beneficiar și constructor se ia în calcul și modificarea unor parametri din proiectul tehnic, ceea ce va duce și la modificarea valorii. De exemplu, erau prevăzute geamuri antiglonț, care creșteau costul construcției, iar în acest moment, conform standardelor de securitate, acestea nu sunt necesare pentru acest tip de clădire, cu o astfel de destinație”, a mai adăugat Diana Morar.  

Lucrările la noul sediu al Judecătoriei Beclean au început în luna octombrie a anului 2011.

Demersurile pentru realizarea investiției au început încă din anul 2007 și abia după doi ani, în 2009, a fost demarată licitaţia de proiectare ce a fost finalizată în luna august 2009. Ulterior s-a întocmit proiectul tehnic şi detaliile de execuţie, documente care au fost înaintate spre aprobare Consiliului Tehnico – Economic din cadrul Ministerului Justiţiei, lucrările începând în luna octombrie 2011.

Potrivit unui raport al Tribunalului Bistrița-Năsăud, pe parcursul derulării  contractului au apărut numeroase probleme, ”inclusiv necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare, neincluse în contractul iniţial sau neclarităţi legate de proiectul tehnic ce au generat neînţelegeri între proiectant şi executantMai mult, de la începutul investiţiei și până în prezent execuţia lucrărilor a fost întreruptă temporar, pe mai multe perioade de timp, din lipsa fondurilor bugetare”. 

La data de 31 decembrie 2018, valoarea investiţiei cumulat realizată era de 5.250.869 lei, iar stadiul fizic atins reprezenta 28,33%.

Dintre toate instanţele din raza de competenţă a Tribunalului Bistriţa-Năsăud, doar sediul Judecătoriei Beclean nu asigură condiţii normale de desfăşurare a activităţii pentru judecători şi personalul auxiliar pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru justiţiabilii care se adresează acestei instanţe.

0 notes
634 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *