Lucrările la noua Unitate de Primire a Urgențelor de la SJU Bistrița avansează; urmează să ajungă și aparatura medicală

 -  -  1237


Lucrările la noua Unitate de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița avansează de la o zi la alta, spune managerul Gabriel Lazany. Potrivit acestuia, lucrările sunt finalizate în interior și se află pe ultima sută de metri în exterior. De asemenea, luna viitoare este așteptată să sosească la Bistrița și aparatura medicală cu care va fi dotată noua unitate.

Lucrările de construcție sunt finalizate pe interior. Acum ne aflăm în faza de dotare cu mobilier. În cursul lunii noiembrie, avem programate livrările de aparatură medicală. Mai avem câteva lucrări pe partea de exterior. Se finalizează fațadele și se execută lucrări de asfaltare în exterior. Cu acestea gata, putem spune că am finalizat”, a declarat Gabriel Lazany în emisiunea ”Picătura de sănătate” a postului local de televiziune AS-TV.

Managerul SJU Bistrița a precizat că, în ceea ce privește serviciile pe care le va oferi, noua unitate va veni și cu o noutate.

”Vom avea suplimentar urgența stomatologică, în regim non-stop, 24 de ore din 24, dar asta abia după ce vom avea medici angajați. Din păcate, am avut un prim concurs pentru medici stomatologi și niciunul dintre candidați nu a reușit să ia punctaj de trecere”, a mai explicat sursa citată.

În ceea ce privește personalul medical care va deservi noua Unitate de Primire a Urgențelor, Gabriel Lazany a afirmat că din acest punct de vedere există deficit de medici.

”De medici în UPU am avut în permanență nevoie. Suntem sub normativul de personal. Spre diferență de Spitalul Județean, numărul de personal din Unitatea de Primiri Urgențe se normează în funcție de numărul de prezentări într-un an. Astfel, spre exemplu, la 20.000 de prezentări pe an ar trebui să avem 2 medici/tură. Noi avem 50.000 de prezentări/an și ar trebui să avem 5 medici pe tură. Sunt ture când avem 2 medici, maxim 3. Deci suntem sub normativ. La personalul mediu și auxiliar nu sunt probleme”, a mai completat Gabriel Lazany.

Întrebat cum suplinește unitatea medicală deficitul de personal, sursa citată a răspuns: ”Lipsa de personal este compensată prin volum crescut de activitate per capita, adică un medic în loc să facă 20 de consultații/zi face 40. De aici și timpii puțin mai lungi de așteptare la UPU”.

Investiția în modernizarea, extinderea și dotarea UPU Bistrița se ridică la circa două milioane de euro, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene (1,5 milioane euro) și din bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud (500.000 de euro). 

Reamintim că șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, prezent la Bistrița la începutul lunii septembrie, a precizat că noua Unitate de Primire a Urgențelor de la SJU Bistrița va fi gata până în iarna acestui an.

0 notes
362 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *