FOTO: Lucrările la sistemul de colectare a deșeurilor plutitoare de pe râul Someșul Mare, realizate în proporție de 70%

Lucrările la sistemul de colectare a deșeurilor plutitoare de pe râul Someșul Mare sunt în plină desfășurare, stadiul de realizare a investiției fiind de circa 70%.

Sistemul este amplasat în localitatea Beclean, în amonte de podul pietonal care asigură legătura între Beclean și Beclenuț. Deșeurile vor fi colectate de pe suprafața apei cu ajutorul unor construcții realizate din gabioane. 

Sistemul de intervenție este alcătuit din: drum de acces din piatră spartă și balast, platformă din piatră spartă, cuvă de colectare a deșeurilor plutitoare, încastrată în malul stâng, secțiune de colectare a plutitorilor, realizată din gabioane, epiu de dirijare a plutitorilor, realizat din gabioane și protecție de mal din gabioane (102 metri pe malul drept, 120 de metri pe malul stâng)”, precizează Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa.

Investiția face parte dintr-un demers amplu, prin care Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa vizează amplasarea a patru sisteme de colectare a deșeurilor plutitoare de pe râuri, care constituie proiecte pilot și vor fi realizate în două etape. În prima etapă, sunt realizate aceste secțiuni pe Someșul Mare, la Beclean, județul Bistrița-Năsăud, și pe Someș, în localitatea Odoreu, județul Satu Mare.

Aceste sisteme sunt finanțate de la bugetul de stat, iar valoarea totală a investiției sistemelor realizate în prima etapă este de aproape 4,7 milioane lei.

Etapa a doua vizează secțiunile situate pe râul Lăpuș, în zona satului Mocira, comuna Recea, județul Maramureș, și pe râul Someșul Mare, în localitatea Mica, județul Cluj.

Implementarea la nivel bazinal a unor astfel de secțiuni de intervenție va aduce beneficii atât pentru factorii de mediu, cât și pentru dezvoltarea socio-economică a zonelor vizate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *