Luna aprilie începe cu zile reci! Sunt așteptate ploi însemnate cantitativ și chiar ninsori în zona montană a județului

 -  - 


Luna aprilie începe cu zile reci în județul Bistrița-Năsăud, fiind așteptate ploi însemnate cantitativ și chiar ninsori în zona montană, arată prognoza publicată de administratorul paginii Meteo.BN, Mihai O. Bălan.

”Începând din seara zilei de joi, 31 martie, vremea schimbă foaia pe toată suprafața județului nostru, după o lună întreagă în care precipitațiile au lipsit cu desăvârşire. Astfel, regimul de presiune va suferi modificări tranşante, de la valori barice maxime de record, la depresiuni însoțite de areale precipitabile importante şi succesive, acestea imprimând o dinamică accentuată mişcării maselor de aer la nivelul teritoriului țării noastre, în următoarele cel puțin 8 – 10 zile. Aşteptăm, începând cu seara amintită, intervale de timp in care precipitațiile – ploi, vineri şi sâmbătă, vor fi importante cantitativ, chiar sub formă de aversă, nefiind excluse descărcările electrice si intensificările susținute de vânt. Acumulările de precipitații vor depăşi, în aceste condiții, local, 25 – 30 l/mp. 2”, a transmis Mihai O. Bălan.

Administratorul paginii Meteo.BN spune că răcirea vremii se va resimți pe tot parcursul săptămânii viitoare.

”Centrarea, în zona Arhipelagului Britanic, a unei noi zone de presiune ridicată, aflată, la periferia sa estică, în cuplaj cu centrii depresionari aflați în zona Mării Baltice, vor determina o advecție masivă de aer rece polar, umed, aer care va avansa spre teritoriul țării noastre începând cu seara zilei de sâmbătă, 2 aprilie. Astfel, vremea se va răci accentuat începând din vest-nord-vestul țării, răcire care se va resimți, se pare, pe întreaga întindere a săptămânii ce va urma şi care va determina transformarea precipitațiilor in lapovițe şi ninsori, temporar şi trecător, inclusiv în zonele joase de relief. În zonele de munte ale județului, la peste 1.000 metri altitudine, vor predomina ninsorile, local şi temporar, însemnate cantitativ, se va depune strat de zăpadă iar vântul va sufla tare viscolind şi spulberând zăpada. Cantitățile totale de precipitații, până la sfârşitul perioadei în analiză, vor depăşi 50-60 l/mp, cu cele mai mari valori pe versanții cu expunere vestică”, mai arată sursa citată.

Valorile termice, de pe întreg cuprinsul județului, vor caracteriza o vreme deosebit de rece, cu minime preponderent negative si maxime mai scăzute cu până la 12-14 unități în comparație cu mediile multianuale ale perioadei.

0 notes
0 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.