Luni începe procesul de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare; aproape 3.000 de locuri sunt disponibile în Bistrița-Năsăud

 -  - 


Începând cu data de 11 aprilie se dă startul înscrierii copiilor în clasa pregătitoare. Aproape 3.000 de locuri sunt disponibile la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud.

Planul de școlarizare pentru anul școlar 2022 – 2023 al Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud prevede un număr total de 2.943 de locuri. Dintre acestea, 2.037 (107 clase) sunt pentru învăţământul tradiţional de masă în limba română.

Planul de şcolarizare mai prevede 111 locuri (5 clase) cu taxă la trei şcoli private din municipiul Bistriţa, 45 locuri (3 clase) cu predare în limba maghiară, 22 locuri (1 clasă) cu predare în limba germană, 25 locuri (4 clase) în învăţământul special şi 223 locuri (10 clase) la step by step.

Totodată, au mai fost aprobate și 480 de locuri pentru clasele cu predare simultană, din care 457 (circa 25 de clase) în limba română şi 23 (circa 2 clase) în limba maghiară.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării, în perioada 11 aprilie – 10 mai 2022, părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali vor completa/depune/transmite cererile-tip de înscriere. Cererile vor putea fi transmise online sau depuse la unitatea de învățământ la care aceștia solicită înscrierea copiilor.

”Completarea cererii de înscriere nu garantează înscrierea copilului dumneavoastră în unitatea de învățământ și nu elimină obligativitatea de a vă prezenta la unitatea de învăţământ unde doriţi înscrierea cu dosarul complet al copilului, în vederea validării acesteia. Acest formular vă permite doar să vă prezentați la secretariatul școlii cu datele copilului precompletate, scurtând timpul de așteptare al tuturor”, atrage atenția Ministerul Educației.

Prima etapă de înscriere în învățământul primar are loc în perioada 11 – 27 mai 2022.

A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare are loc în perioada 30 mai – 10 iunie 2022.

În perioada 1 – 8 septembrie 2022 sunt prevăzute centralizarea și soluționarea de către Inspectoratul Școlar a cererilor părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

Înscrierea în învățământul primar se face în baza metodologiei Ministerului Educației. 

Astfel, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2022 inclusiv trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011. Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2022 – 2023 și calendarul de înscriere pot fi consultate mai jos:

0 notes
1 view
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.