Lupta pentru restaurarea Bisericii Evanghelice nu s-a încheiat! Abia la finele lunii ar putea fi desemnat câștigătorul licitației

Simbolul orașului – Biserica Evanghelică, monument care a fost grav afectat de un incendiu izbucnit în anul 2008, va fi reabilitat cu fonduri europene şi introdus în circuitul turistic, după ce Primăria Bistrița a reușit să obțină aproximativ 3 milioane de euro pentru astfel de lucrări.

La sfârșitul anului trecut, a fost lansată licitația pentru stabilirea firmei care va executa lucrările de reabilitare, însă, până în momentul de față procedura nu s-a încheiat.

Suntem în perioada de contestații. Cred că am și primit deja răspuns din partea CNSC-ului (n.r. – Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor). Sunt două grupări de firme care se bat pentru lucrarea respectivă. Inițial a fost o contestație. Suntem în procedură. Eu apreciez că, dacă nu vor fi și alte contestații, undeva la sfârșitul lunii mai vom încheia contractul de execuție a lucrărilor pentru Biserica Evanghelică” a precizat primarul Ovidiu Crețu.

La licitație au depus oferte două mari asocieri de firme: SC Euras SRL Satu Mare cu Samgeag SRL Satu Mare (cu subcontractanți Antrepriza Montaj Instalații SA Baia Mare, Sesam Protect SRL Baia Mare și Tehno Service SRL Satu Mare) și Iasicom SA Iași cu MIS Grup SRL Anieș (cu subcontractanți Facility Instal SRL Iași, Success SRL Botoșani, Clima Therm Center SRL Iași, Generalsting SRL Șieu Mpgheruș, Construcții de Orgi și Tâmplărie SRL Brașov).

Potrivit proiectului, se vor executa lucrări de consolidare şi reabilitare în interiorul bisericii, se vor restaura pereţii, porţile laterale, vitraliile, picturilor murale şi monumentele din piatră. Chiar și orga și mobilierul din interiorul bisericii vor fi restaurate. De asemenea, proiectul prevede amenajarea unor platforme de vizitare pentru turiști. Întreaga investiție are ca obiectiv general dezvoltarea turismului din municipiul Bistriţa şi punerea în valoare a monumentelor istorice pe care oraşul le are, pentru a atrage turişti interni şi externi.

Autorităţile locale estimează că, în 10 ani de la finalizarea lucrărilor, la Bistrița vor ajunge circa 390.000 de turişti.