MAI: 745 de locuri scoase la concurs la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”

745 de locuri au fost scoase la concurs, anul acesta, pentru formarea ofiţerilor în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, cele mai multe dintre acestea pentru specializarea Ordine şi Siguranţă Publică.

„La Facultatea de Poliţie, specializarea Ordine şi Siguranţă Publică, au fost scoase la concurs 480 de locuri, iar la specializarea Drept 215 locuri – 115 locuri – forma de învăţământ cu frecvenţă şi 100 de locuri – învăţământ la distanţă. Facultatea de Pompieri, cu specializarea Instalaţii pentru construcţii – pompieri, a scos la concurs 50 de locuri”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Procesul de selecţie a candidaţilor presupune parcurgerea unor probe specifice: evaluarea psihologică, evaluarea performanţei fizice, testarea cunoştinţelor teoretice şi evaluarea medicală.

Până la data de 8 iulie 2022, candidaţii trebuie să depună cererea-tip de înscriere şi, după caz, consimţământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către unitatea de recrutare. Unităţile de recrutare au obligaţia de a posta pe site-ul oficial adresa de e-mail la care se transmit cererile-tip de înscriere.

„Unităţile de recrutare sunt structurile de resurse umane din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, de jandarmerie sau pentru situaţii de urgenţe, precum şi inspectoratele teritoriale ale poliţiei de frontieră, cât şi structurile de resurse umane ale Inspectoratelor Generale de la nivel central, potrivit organizării administrativ-teritoriale şi specialităţii pentru care optează candidaţii – poliţie, poliţie de frontieră, jandarmi, pompieri, în raport de oferta educaţională”, arată sursa citată.

Candidaţii care optează pentru Specializarea/Programul de studii universitare de licenţă „Drept” sunt recrutaţi de structurile de resurse umane cu sarcini de recrutare aflate în aparatul central al inspectoratelor generale şi în unităţile din subordinea inspectoratelor generale, indiferent de beneficiar.

Candidaţii care optează pentru locurile Poliţiei de Frontieră şi nu au domiciliul într-un judeţ limitrof frontierei de stat sunt recrutaţi de structurile de resurse umane din unităţile cu sarcini de recrutare din subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române unde aceştia locuiesc, potrivit domiciliului/reşedinţei înscrise în cartea de identitate.

În vederea constituirii dosarului de recrutare, candidaţii depun la unităţile de recrutare documentele solicitate până la data de 22 iulie 2022.

Potrivit sursei citate, evaluarea psihologică a candidaţilor se realizează până la data de 13 iulie 2022, în conformitate cu dispoziţia directorului Centrului de Psihosociologie al MAI, potrivit planificării întocmite de către structurile cu atribuţii de recrutare.

Probele de concurs (traseul practic-aplicativ şi proba scrisă de verificare a cunoştinţelor) se susţin în centrele zonale de selecţie, respectiv:

  • Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” pentru candidaţii din Municipiul Bucureşti şi judeţele: Argeş, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman, Tulcea, candidaţii la frecvenţă redusă, candidaţii ANP, precum şi candidaţii MApN pentru proba de verificare a cunoştinţelor.
  • Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina pentru candidaţii din judeţele: Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova, Vrancea.
  • Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca pentru candidaţii din judeţele: Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sălaj, Sibiu.
  • Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea pentru candidaţii din judeţele: Arad, Bihor, Caraş-Severin, Satu Mare, Timiş.
  • Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani pentru candidaţii din judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea.
  • Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni pentru candidaţii din judeţele: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui.
  • Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti pentru toţi candidaţii înscrişi la Facultatea de Pompieri.

Proba eliminatorie de evaluare a performanţei fizice se susţine în perioada 22 – 28 august 2022, iar proba de evaluare a cunoştinţelor se susţine în perioada 30 – 31 august 2022.

Contestaţiile la proba de evaluare a cunoştinţelor se transmit online la adresa admitere@academiadepolitie.ro, în perioada 1 – 2 septembrie 2022 şi se soluţionează la sediul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.