Mai multe case din localitatea Ciosa vor beneficia de energie electrică prin instalarea de sisteme fotovoltaice

 -  -  948


Primăria Tiha Bârgăului se află printre câștigătorii Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate, neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice, a anunțat primarul Vasile Șut.

Astfel, în baza acestui program, un număr de 30 de case izolate din localitatea Ciosa vor beneficia de energie electrică prin instalarea de sisteme fotovoltaice.

”Este vorba despre un proiect în valoare de 750.000 de lei depus anul trecut de Primăria Tiha Bârgăului la Administrația Fondului de Mediu. Comuna noastră se află pe lista comunelor declarate câștigătoare, listă care a fost publicată recent! Vreau să le mulțumesc pe această cale colegilor mei din Primaria Tiha Bargaului care au scris acest proiect, pentru implicare și să îi felicit pentru reușită. Deocamdată așteptăm detaliile de la Administrația Fondului de Mediu și sper ca în scurt timp să înceapă implementarea acestui program”, a anunțat primarul Vasile Șut.

Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice este derulat de Agenția Fondului pentru Mediu. Scopul acestuia îl reperezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin producerea de energie electrică din surse
regenerabile la locuinţele situate la cel puţin 2 km faţă de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice şi prin reducerea utilizării combustibililor convenţionali.

În cadrul unei sesiuni de finanţare, solicitantul poate depune o singură cerere de finanţare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în lista potenţialilor beneficiari publicată pe siteul AFM. Pentru fiecare gospodărie se poate obţine finanţare o singură dată.

Suma alocată sesiunii de finanțare este de 230 milioane lei. Finanţarea nerambursabilă acordată de AFM este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie. Finanţarea se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului.

0 notes
73 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *