Mai multe județe din țară se află sub noi avertizări meteorologice

 -  -  1063


Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă noi avertizări de ploi însemnate cantitativ. Acestea vizează mai multe județe ale ţării, inclusiv Bistrița-Năsăud, și sunt valabile până duminică seara.

Astfel, potrivit meteorologilor, în intervalul 19 iunie, ora 10:00 – 19 iunie, ora 23:00, mai multe județe din țară se află sub avertizare meteo cod galben de ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică.

”În intervalul menționat, în jumătatea de est a ţării va ploua însemnat cantitativ şi vor fi pe alocuri şi manifestări de instabilitate atmosferică. În vestul Transilvaniei şi al Munteniei, în cea mai mare parte a Olteniei şi local în Banat şi zona de munte a Crişanei, după-amiaza şi seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, averse torenţiale, însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp”, arată ANM.

Totodată, în intervalul 19 iunie, ora 12:00 – 19 iunie, ora 23:00, câteva dintre județele țării sunt sub avertizare cod portocaliu de ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată.

”În județele Bacău, Vrancea, Vaslui, Galați, Brăila, Buzău, Ialomița, Călărași, Constanța, Tulcea și în zona de munte a județelor Suceava, Neamț  și Argeș va ploua abundent. În județele Mehedinți, Gorj și Vâlcea. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată și vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, pe arii restrânse vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și izolat 60…80 l/mp”, mai precizează ANM. Meteorologii completează că ploi abundente vor fi pe spații mici și în celelalte județe din Muntenia și Moldova.

Ulterior, în intervalul 19 iunie, ora 23:00 – 20 iunie, ora 23:00 va intra în vigoare o altă avertizare cod galben de ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică. ”În intervalul menționat, în Dobrogea, Moldova, estul Transilvaniei şi nordul Olteniei şi local în Muntenia, precum și în zona Carpaților Meridionali și Orientali va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică. Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp. Vremea se va menține în general instabilă şi la începutul săptămânii viitoare, în special în zonele montane”, adaugă ANM.

 De asemenea, în intervalul 19 iunie, ora 23:00 – 20 iunie, ora 23:00, câteva județe din țară vor continua să se afle sub avertizare cod galben de ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată.

”În județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp. Ploi local abundente vor fi şi în Dobrogea, precum și în celelalte judeţe din Moldova şi din estul şi nord-estul Munteniei”, mai precizează meteorologii.

0 notes
188 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *