Majoritatea elevilor reiau cursurile pe data de 5 mai; excepție fac elevii din clasele terminale

 -  -  1113


Elevii şi preşcolarii revin la cursuri pe data de 5 mai, după vacanţa prilejuită de Paştele ortodox. Excepţie fac cei din clasele terminale, respectiv a VIII-a şi a XII-a, a căror vacanţă se încheie pe 9 mai și care vor reveni la cursuri începând cu data de 10 mai.

ACTUALIZARE

Ministerul Educaţiei a publicat, marţi, incidenţa cazurilor de coronavirus pe localităţi, în funcţie de care se vor relua cursurile începând de miercuri. Două scenarii sunt avute în vedere – cel verde, care se aplică în localităţile unde incidenţa este sub 1 la mie, şi scenariul galben, în localităţile cu incidenţa peste 1 la mie.

Astfel, în baza datelor publicate de Ministerul Educației, situația din județul Bistrița-Năsăud stă în felul următor:

ȘTIREA INIȚIALĂ

Miercuri, 5 mai, vor merge la şcoală, cu prezență fizică, absolut toți copiii din grădinițe, toți copiii din învățământul primar, inclusiv clasa pregătitoare. De asemenea, elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a din localitățile în care rata de infectare este sub 1 la mie, și avem la ora actuală aproape o mie astfel de localități, vor merge la școală cu prezență fizică. Ceilalți elevi ai claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a din localitățile în care rata de infectare este încă peste 1 la mie vor începe școala miercuri, 5 mai, în sistem online. Este vorba despre puțin peste 1.400 de localități. Săptămâna viitoare, luni, 10 mai, vor începe școala toți elevii claselor terminale – a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – cu prezență fizică, indiferent de scenariu. Este un pas important către normalitate. De asemenea, școlile speciale, cu 27.750 de elevi, vor începe, pentru prima oară după multe luni, școala cu prezență fizică, fără niciun fel de diferență de scenariu”, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție la Antena 3.

În ceea ce privește situația din județul Bistrița-Năsăud, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat deja o hotărâre prin care a aprobat scenariile în baza cărora vor fi reluate cursurile în unitățile de învățământ din județ.

Astfel, cursurile vor fi reluate în baza scenariului 1 (participarea zilnică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție) în școlile din 32 de unități administrativ-teritoriale din județ.

Școlile din alte 30 de unități administrativ-teritoriale din județ vor funcționa în baza scenariului 2, care prevede participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară și participarea zilnică, în sistem on-line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

Pentru elevii din clasele pregătitoare, a I-a, a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a, anul şcolar se va încheia pe 25 iunie, la fel şi pentru preşcolari. 

Elevii de clasa a VIII-a vor termina cursurile pe 11 iunie, iar cei din ultima clasă de liceu, pe 4 iunie.

În şcolile gimnaziale în care organizarea examenului de Evaluare Naţională se va suprapune cu ultima săptămână de şcoală a celorlalţi elevi, cursurile vor putea fi făcute online.

Vacanţa de vară începe la 26 iunie şi se încheie la 12 septembrie.  

0 notes
238 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *