Din Bistrita

Mamografii gratuite pe Valea Bârgăului, în cadrul unei campanii ce se va desfășura în perioada 16 – 19 august

 -  - 


În perioada 16 – 19 august 2022, Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, cu sprijinul autorităților sanitare din Bistrița-Năsăud, va derula o campanie de testare mamografică în rândul femeilor de pe Valea Bârgăului. 

Astfel, femeile cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, care au domiciliul în comunele Prundu Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Josenii Bârgăului, Tiha Bârgăului sau în satele ce aparțin de acestea, vor putea beneficia de mamografii gratuite.

O unitatea mobilă de testare va fi amplasată în localitatea Prundu Bârgăului, la Dispensarul medical (Policlinică) și aceasta va funcționa în intervalul orar 08.00 – 16.00. Programările se pot face la numărul de telefon: 0758.621.395.

Campania de testare este organizată în cadrul unui proiect derulat de Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca.

Proiectul intitulat “Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân – etapa IIʺ are o valoare de 38.255.781,03 lei și este cofinanțat din fondul social european, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 . Acesta se derulează pe o perioadă de 42 luni, cu începere din luna 28 iulie 2020 și până la 31 decembrie 2023.

Obiectivul programului este de a crește numărul de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru cancerul de sân. Acesta este primul proiect de screening populațional organizat al cărui obiectiv este acela de a crește capacitatea instituțională a unei rețele de screening pentru cancerul de sân la nivel regional și se adresează unui grup țintă constituit din 40.000 de femei, cu vârsta cuprinsă între 50-69 de ani, cu domiciliul în regiunile de dezvoltare Nord-Vest și Vest.

În regiunea Nord-Vest, respectiv județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, vor fi testate un număr de 27.000 de femei cuprinse în grupul țintă.

187 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.