Managerul SJU Bistrița, la dezbaterea ”Spitalele din România, încotro? Actul Medical vs. Infrastructura”. A vorbit și despre problemele din sistemul public de sănătate

Colegiul Medicilor din România (CMR) a organizat o dezbatere pe tema ”Spitalele din România, ÎNCOTRO? Actul Medical vs. Infrastructura”, la eveniment luând parte și managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Gabriel Lazany a vorbit despre schimbările care pot fi făcute pentru a îmbunătăți sistemul public de sănătate și actul medical, dar și despre principalele probleme cu care se confruntă acest sistem.

În opinia managerului SJU Bistrița, sistemul public de sănătate ar putea fi la fel de performant sau poate chiar mai performant decât cel privat.

Sistemul de sănătate public, în mod normal, nu ar avea nicio scuză ca să nu fie un sistem performant și poate mai performant decât este sau se spune că este sistemul privat, pentru că, spre deosebire de sistemul privat, cel public are anumite facilități de care cel privat nu dispune. Aici vorbim despre subvenționarea salariilor, de investiții care sunt subvenționate, de alocarea de diferite fonduri. Și atunci, cu atât mai mult cu cât scopul unui spital public nu este realizarea profitului, toate aceste resurse suplimentare ar trebui să se ducă spre un act medical de calitate superioară. Din păcate, nu este întotdeauna așa și atunci noi trebuie să învățăm să ne gospodărim cum putem mai bine”, a explicat Gabriel Lazany.

O problemă pe care managerul SJU Bistrița a ridicat-o este cea cu privire la lipsa personalului din sistemul sanitar. În opinia lui Gabriel Lazany, până când vor exista resurse necesare pentru a rezolva această problemă, autoritățile ar trebui să simplifice procedura prin care personalul medical poate fi detașat de la o secție la alta.

Se vorbește despre lipsa personalului din sănătate, că ar trebui dublat, chiar triplat, dar până să facem treaba asta, să găsim resursele financiare și cele umane, că de multe ori nu găsești oameni cu care să lucrezi, trebuie să învățăm să ne folosim eficient resursa umană pe care o avem. Spun acest lucru pentru că și noi suntem spital COVID, dar avem și activitate non-COVID. Și atunci, pe perioada asta, a pandemiei, activitatea noastră a fost foarte diferită de la o secție la alta. Am avut secții care au fost supra-solicitate și secții la care adresabilitatea populației a fost foarte scăzută. Este de-a dreptul absurd ca un manager de spital să nu aibă posibilitatea de a-și redirija personalul către anumite secții și compartimente. Dacă știm că medicii au anumite specialități și nu-i putem utiliza în altă parte, situația e alta în ceea ce îi privește pe asistenții medicali și pe personalul mediu și auxiliar. Ei trebuie să facă față cerințelor oricărei secții și managerii de spitale să aibă libertatea de a-i dirija. Din fericire, noi, la Bistrița, am prevăzut acest lucru în contractul colectiv de muncă și prin decizie unilaterală managerul are dreptul ca două luni pe an să detașeze personalul unde este nevoie suplimentară de el. Dar aceste lucruri ar trebui să fie mult mai facile și să nu ne mai confruntăm în fiecare zi cu amenințări din partea personalului, cu sindicatele și așa mai departe”, a mai adăugat Lazany.

Managerul SJU Bistrița a vorbit și despre infrastructura unităților medicale. Lazany spune că modernizarea spitalelor este un proces de durată, iar în acest proces trebuie să se implice toate autoritățile competente. În opinia sursei citate, județul Bistrița-Năsăud este unul norocos deoarece conducerea administrației județene a înțeles importanța investițiilor în sănătate.

Infrastructura medicală nu se îmbunătățește de pe o zi pe alta. La Bistrița lucrăm de foarte mulți ani pe proiecte importante. Am reușit o supraetajare a spitalului și am realizat un bloc operator centralizat de 1500 de mp și o secție nouă de chirurgie tot de 1.500 mp. Am reabilitat secția de Terapie Intensivă și avem încă multe, multe proiecte în derulare. Mare parte dintre ele au fost realizate pe fonduri europene”, a mai spus managerul SJU Bistrița.

În schimb, în ceea ce privește accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea spitalelor, Lazany a ridicat o serie de probleme.

Foarte multe spitale din România nu pot să facă lucrări de reabilitare pe fonduri europene nerambursabile pentru că nu îndeplinesc prima condiție de eligibilitate – să facă dovada proprietății. Aici ar trebui făcută o inventariere a sistemului medical și o ușurare din punct de vedere legislativ a condițiilor de intabulare a spitalelor, astfel încât toată lumea să aibă un acces facil la depunerea de proiecte europene. Noi ne confruntăm cu o foarte mare de rigiditate a sistemului. Din faza de studiu de fezabilitate și până să ajungem în faza de implementare a unui proiect trec ani de zile. De foarte multi ori ne confruntăm cu problema că studiile de fezabilitate întocmite inițial nu mai sunt de actualitate când se ajunge în faza de finanțare a proiectului. Și atunci trebuie să alegi ce faci. (…) Faza asta de la depunere și până la finanțare ar trebui să fie mult mai scurtă”, a mai explicat Gabriel Lazany.

Dezbaterea la care a luat parte managerul SJU Bistrița a fost organizată de Colegiul Medicilor din România într-un moment de cumpănă pentru sistemul medical românesc, scopul acesteia fiind acela de a crea un cadru de discuții care să ducă și la identificarea unor soluții ce trebuie adoptate în cel mai scurt timp.

Întreaga dezbatere poate fi urmărită mai jos: