Managerul SJU Bistrița spune că alocația de hrană pentru pacienții ”comuni” din spitale va fi majorată cu doar 1 leu

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, afirmă că majorarea alocației de hrană a pacienților ”comuni” internați în spitale este, de fapt, praf în ochi, valoarea fiind de doar 1 leu, cu toate că inițial era prevăzută o sumă ceva mai mare.

După marele tam-tam cu majorarea alocației de hrană la pacientul “comun” de la 10 lei la un minim de 16 lei, surpriză: apare actul normativ total diferit față de forma publicată în Transparență decizională și suma nu mai este 16 lei, că-i 11 lei”, a scris pe pagina sa de pe o rețea de socializare managerul SJU Bistrița.

Gabriel Lazany mai completează că, în plus, managerul unei unități medicale nu mai poate majora alocația cu avizul Consiliului de administrație numai dacă găsește surse alternative de venit sau dacă autoritățile publice locale aprobă fonduri din bugetul propriu cu această destinație, lucru care este imposibil de pus în practică începând cu data de 1 mai deoarece bugetele au fost deja aprobate.

Lazany s-a arătat nemulțumit de faptul că această majorare nu va mai fi pusă în practică.

De la apariția proiectului legislativ în transparență decizională am lucrat cu specialiștii în dietetică și nutriție din cadrul spitalului la noile meniuri (în valoare de 20 lei) care urmau să fie puse în practică cu data de 1 mai în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Din păcate acest lucru nu va mai fi posibil. V-am mințit pentru că am fost mințit! Îmi pare rău”, a mai adăugat managerul SJU Bistrița.

Reamintim că, la data de 21 aprilie, Ministerul Sănătății a anunțat, printr-un comunicat de presă, că Guvernul României a aprobat o hotărâre privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice.

”Conform actului normativ, începând cu luna mai 2021, alocația de hrană pentru pacienții din unitățile sanitare se va actualiza cu indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72%. De asemenea, a fost reglementată modalitatea de majorare a alocațiilor de hrană la solicitarea conducătorului unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație, în condițiile identificării altor surse de finanțare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate și de la bugetul de stat. S-a reglementat ca în unitățile sanitare să nu mai existe tarife maximale în ceea ce priveşte norma de hrană. În termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a acestei hotărâri, unitățile sanitare publice au obligația de a afișa pe site-ul propriu nivelul alocației de hrană stabilit pentru consumurile colective, precum și orice modificare a acestora. Informațiile sunt comunicate concomitent și Ministerului Sănătății”, se arăta în comunicatul Ministerului Sănătății.