Managerul SJU Bistrița: ”Toate locurile de la Secția Boli Infecțioase alocate pacienților cu COVID-19 sunt ocupate. Nici la ATI nu mai avem locuri”

 -  -  1070


Situația privind cazurile de COVID-19 depistate la nivelul județului Bistrița-Năsăud este pe un trend ascendent, spune managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, care atrage atenția că toate locurile alocate pacienților infectați cu noul coronavirus din unitatea medicală sunt ocupate în acest moment. Conducerea spitalului a solicitat Direcției de Sănătate Publice Bistrița-Năsăud suplimentarea numărului de locuri pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2.

”Din păcate, în fiecare zi incidența a crescut. La nivelul municipiului Bistrița a ajuns la 2,1 la mia de locuitori, dar, având în vedere că există un trend ascendent al numărului de cazuri pozitive depistate, probabil incidența va crește și în următoarele zile. (…) Numărul de infectări este tot mai mare de la o zi la alta. Vorbim de o creștere exponențială care nu știm unde va duce”, a declarat Gabriel Lazany în emisiunea ”Unde-i adevărul?” difuzată pe postul local de televiziune AS-TV.

Managerul SJU Bistrița afirmă că, deși pe timpul verii au existat săptămâni fără pacienți cu COVID-19 internați în unitatea medicală, odată cu creșterea numărului de cazuri a început să crească și numărul celor care necesită spitalizare.

Noi am mai trecut prin trei valuri de COVID-19 și am căpătat o anume experiență. Când lucrurile au intrat într-o oarecare acalmie, am început și noi să reintrăm într-o normalitate și să reducem numărul de paturi de pe secțiile COVID-19, astfel încât peste vară au fost și câteva săptămâni chiar relaxante, fără niciun pacient infectat internat. Atunci am redus numărul de paturi alocate cazurilor de COVID-19 la 28 și pe acestea le păstram în stand-by. Mai apoi incidența a început să crească și realitatea este că a început să crească după ce a început vacanța de vară și au început să vină acasă cetățenii români cu domiciliul în străinătate. Ei au fost primii pacienți ai spitalului depistați pozitivi. De acolo au pornit focarele. În aceste condiții, am cerut câteva creșteri treptate ale numărului de paturi. De la 28 am crescut la 39, apoi la 67. Din păcate, astăzi (n.r. – joi) am trimis hârtie către Direcția de Sănătate Publică pentru o nouă majorare de locuri. Mergem la capacitatea maximă pe care am avut-o și înainte, adică la 100 de locuri, adică tot etajul IV al SJU Bistrița, fosta Secție de Chirurgie, actualmente Secție de Boli Infecțioase”, a explicat managerul SJU Bistrița.

Gabriel Lazany spune că în prezent toate locurile alocate pacienților COVID-19, atât pe Secția de Boli Infecțioase, cât și pe Terapie Intensivă, sunt ocupate.

În acest moment (n.r. – joi) avem 68 de pacienți internați pe Secția de Boli Infecțioase și 9 pe Terapie Intensivă. Așadar, locurile alocate COVID-19 sunt ocupate sută la sută, pe Secția de Boli Infecțioase fiind nevoiți să suplimentăm numărul de locuri. Vom suspenda activitatea Secției de Pneumologie și o vom transforma în Secție COVID-19, așa cum am procedat și anterior, în celelalte valuri”, a mai completat Gabriel Lazany.

La această dată, numărul cazurilor active de COVID-19 la nivelul județului Bistrița-Năsăud este de 434.

Emisiunea ”Unde-i adevărul?” de la AS-TV poate fi urmărită integral AICI.

0 notes
195 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *