Marele REGRET a lui Câțcăuan: că Bistrița a pierdut o Casă de Cultură de 900 de locuri în Parcul Mihai Eminescu!

Alexandru Câțcăuan a fost invitat la o emisiunea la TV Bistrița unde vorbit despre un proiect ratat al Bistriței: Casa de Cultură Sindicatelor din Parcul Mihai Eminescu, care a rămas în paragină după 1989 și apoi a fost vândută pe bucăți de liderii CNSLR – Frăția, prin reprezentantul Adolf Bloos.

Pentru construcția acestui complex cultural, un centru unic în România acelor timpuri, au fost demolate 175 de case, iar în final megaconstrucția trebuia să cuprindă o sală de spectacole de 1.000 de locuri și o scenă adaptabilă, identică cu a marilor teatre moderne ale lumii, o sală specială de balet, o sală complexă de sport, săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă multifuncțională, cine-club și săli de expoziții. Mai mult, clădirea a fost proiectată pentru un teatru și cinematograf în aer liber, o grădină suspendată de 7.000 de metri pătrați, dar și o parcare subterană uriașă pentru câteva sute de autoturisme sub actualul parc din Piața Mihai Eminescu. Proiectul a fost gândit și realizat de un grup de arhitecți de la Institutul de Proiectări Bistrița, condus de Emil Lefermann și din care au făcut parte Nicolae Tașcă, Eugen Costache și Ioan Iosif Gătej.

Alexandru Câțcăuan este ironic: „A fost un bun lider de sindicat (Adolf Bloos)  care a știut să valorifice în favoarea altora. Era o sală de 890 de locuri. NU merita Bistrița o sală de spectacole?”

Proiectul regimiului comunist a fost abandonat și în clădirea respectivă a fost vândută pe bucăți. Imobilul a fost cumpărat de mai mulți afaceriști, printre care și Gelu Drăgan. De asemenea Consiliul Județean deținea spații în clădirea respectivă.

21360873_1724897331149582_1251486313_n„La nivelul anilor 89 era cea mai mare Casă de Cultură și cea mai mare a Sindicatelor, din țară!” – a completat Câțcăuan.

Activitatea culturală a Bistriței se desfășoară în mai multe locații: Biblioteca Județeană, Casa de Cultură, la Sinagogă, la Casa Sindicatelor (de pe Odobescu). La această oră, municipiul NU poate susține evenimente de anvergură, deoarece toate sălile sunt relativ mici: Centrul Cultural Municipal are o sală de 300 de locuri, iar Centrul Cultural Dacia are tot cam atâtea.

 

 

 

Citiți și:

 piata mihai eminescu bistrita Mai știți povestea cu MALL-ul din Eminescu? Ei bine, Drăgan revine în peisaj și o ia CĂTINEL. Face spații comerciale la parter, dar ideea cu Mall-ul îi surâde în continuare