Marius Bălan: „Bestia de la Est (iarna) și isteria națională!”

Intr-o lume tot mai greu de inteles o ninsoare mai abundenta, venita din ceriuri, este spaima cea mai noua a popoarelor din batrana si sclerozata Europa. Ma uitam, asa, de vreo 2 zile, pe la TV si pe online-urile locale la imagini si poze mirifice din muntii nostri dar si din sudul tarii, cu vitregiile iernii. Dintotdeauna, de cand aceasta tara se afla la rascruci de drumuri, nu numai hoardele migratoare ne-au calcat si calit, ci si Maria Sa Iarna. Aceste imagini unice si dure ma trimit cu gandul la cum oare arata in trecut tara asta numita Dacia. Ce zapezi sa fi fost? In zilele noastre anomalia numita Romania, tot leatul sta cu sufletul la gura urmarind ultimele stiri despre coduri.

Da, aceste cuvinte inventate si de care nu se stia nimic inainte de ’89 vin si sperie si mai tare o omenire intreaga, care de la o generatie la alta isi pierde tot mai mult calitatile si aptitudinile cu care a fost dotata de mama natura in vremurile in care se traia in comuniune cu ea. Pe la televiziuni apar tot felul de fetite in rochite si manecute scurte, dar toate spun total altceva despre cate grade au fost afara si cate s-au resimtit in fapt. Nici o stire nu se potriveste cu cealalta. O stire mi-a atras atentia in mod special. La o televiziune nationala am auzit din gura stiristei cea mai tare faza, cum ca la Venetia au fost in aceasta dimineata -40 grade Celsius.

Nefericita pusa acolo, nu stiu pe ce criterii, a mai adaugat un 0 la cele -4 grade Celsius cate au fost in realitate. Colac peste pupaza, vine si arabul Raed Arafat, un om foarte stimat de noi, si care ne spune cum sa ne imbracam, ce sa bem si cand si cum sa iesim din casa. Insa nimeni nu il asculta. In capitala, pentru 3 zile de ninsoare s-au inchis scolile. Imi amintesc cum in anii ’60-’80, la Bistrita, umblam ca prin tuneluri pe strazile de la Posta Veche si Bulevard, mergand la scoala. Totul functiona, nu era inchis nimic. Bistritenii, incepand cu ora 5-6 dimineata, inainte de a merge la lucru, isi dadeau singuri zapada din fata portilor si caselor, fara sa fie invitati de cineva anume.

Se tot spune pe internet ca noua generatie de copii si tineri romani se numesc “fulgi de nea”. Inteleg perfect de unde le vine aceasta descriere, insa ne ramane noua, celor din alte generatii sa le spunem sa priveasca cu bucurie si nu cu spaima tot ce ne ofera batrana iarna. Vorba bunicilor: iarna nu o mananca asa de usor lupul. Da, lupul, venerat si el de daci, a carui chip si infatisare constituia drapelul lor de lupta, si suiera infricosator in bataia vantului.

In afara povestilor frumoase sunt convins ca o lume moderna are nevoie de noi sfaturi.

Concluzia: guvernul Romaniei initiaza un nou portal RO.ALERT prin care noi oamenii vom fi anuntati din timp de schimbarile bruste ale vremii, pe care trebuie sa ne intrebam cine se face vinovat.

Balan Marius Horea 28.02.2018