Măsuri propuse de Primăria Bistrița pentru a asigura buna desfăşurare a noului an şcolar

 -  -  987Pentru începerea în condiţii de siguranţă a noului an şcolar, Primăria Bistriţa a anunțat că a efectuat o analiză riguroasă la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ din municipiu în vederea găsirii unor soluţii pentru ca un număr cât mai mare de elevi şi preşcolari să poată frecventa cursurile. În acest sens, administrația locală intenționează să pună la dispoziţia unor unităţi de învăţământ spaţii pentru buna desfăşurare a noului an şcolar.

Proiectele de hotărâre care prevăd asigurarea unor astfel de spații vor fi dezbătute în ședința Consiliului Local Bistrița de joi, 27 august.

Urmare a discuţiilor purtate cu directorii tuturor unităţilor de învăţământ din municipiu şi a analizelor efectuate s-a constatat lipsa spaţiilor în incinta unităţilor de învăţământ, care să permită respectarea normelor de distanţare impuse, în contextul prevenirii îmbolnăvirii cu SARS-COV-2. Soluţia municipalităţii, aceea de dare în administrare a unor spaţii adecvate procesului didactic, care vor fi puse la dispoziţia unităţilor de învăţământ este singura fezabilă la acest moment”, se arată într-un raport al Primăriei Bistrița.

Potrivit administrației locale, o situaţie aparte o constituie Şcoala Gimnazială nr. 1, care are înscrişi pentru noul an şcolar aproximativ 1.300 de elevi şi ale cărei clădiri se află în plin proces de reabilitare printr-un proiect finanţat din fonduri europene. Din acest motiv, unitatea de învăţământ nu are spaţii suficiente pentru organizarea în condiţii optime a procesului didactic, chiar şi în două schimburi. Astfel, o soluție în acest caz ar fi ca unitatea de învățământ să folosească spaţiile Centrului Comunitar pentru Tineret, de pe pietonalul Liviu Rebreanu. Cursurile de pregătire organizate în acest centru ar urma să se desfășoare exclusiv online.

De asemenea, pe ordinea de zi a ședinței din 27 august există și un proiect care prevede transmiterea în administrarea Grădiniţei cu program normal nr.1 a unui spaţiu situat la parterul unui bloc ANL din cartierul Subcetate. Spaţiul are o suprafață de 90,34 mp, este dotat în vederea desfăşurării activităţilor educative specifice grădiniţei și dispune de toate utilităţile necesare.

Tot în ședința de joi, Consiliul Local Bistrița va dezbate și un proiect care prevede închirierea unui imobil din apropierea centrului istoric pentru desfășurarea activităților didactice ale unor grupe de preșcolari înscriși la Grădinița cu Program Normal nr.8. Spaţiul închiriat are circa 330 metri pătraţi și un teren în suprafață de 810 mp, iar chiria propusă este de 5.398 lei/lună.

În plus, Consiliul Local Bistrița va dezbate un proiect de hotărâre prin care se propune rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Bistrița pe anul 2020. La secțiunea “Învăţământ” se propune majorarea bugetului cu 900.000 lei. Suma de 300.000 lei va fi destinată decontării testelor COVID care ar urma să fie efectuate personalului didactic şi auxiliar din toate unitățile de învîțământ din Bistrița. Totodată, suma de 600.000 de lei va fi utilizată pentru achiziţia de bunuri şi servicii necesare respectării condiţiilor de prevenire a infecţiilor cu noul coronavirus

0 notes
112 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *