Măsuri și sancțiuni în urma poluării accidentale de la Rodna

 -  -  1253

 

La finele săptămânii trecute, la nivelul județului Bistrița-Năsăud a fost înregistrat un fenomen de poluare accidentală pe cursul de apă Pârâul Băilor din zona localității Rodna. Reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, comisari ai Gărzii de Mediu și ai Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud s-au deplasat la fața locului pentru a analiza situația și a gestiona acest eveniment, iar Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud a făcut publice, printr-un comunicat de presă, rezultatele verificărilor.

Astfel, potrivit Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, ”conform analizei de la fața locului, s-au identificat faptul că pe cursurile de apă Someșul Mare și Valea Băilor era prezentă o colorație portocalie a apei pe râul Someșul Mare și până în localitatea Maieru și portocalie pe pârâul Valea Băilor și depuneri de nămol de aceeași culoare pe pietre și maluri”.

De asemenea, analiza a mai stabilit că ”aceste colorații au fost produse de o deversare accidentală de ape uzate amestecate cu nămol, urmare a unor avarii produse la conducta și vana de golire aferente decantorului radial, precum și la conducta de legătură dintre bazinul de reacție și decantorul radial. Pe amplasament s-a verificat căminul aferent bazinului de reacție unde unde este amplasată conducta și vana defectă, precum și conducta de legătură dintre bazinul de reacție și decantorul radial care prezentau fisuri și degradări ca urmare a coroziunii”.

În momentul efectuării controlului, erau în derulare lucrările necesare pentru remedierea defecțiunilor intervenite, apele de mină fiind evacuate direct în cursul de apă prin conducta de by-pass. Au fost prelevate probe din mai multe puncte pentru determinarea metalelor.

Pentru a remedia avariile și a reporni stația, vor fi înlocuite conductele pentru golirea bazinului decantor, conducta de legătură dintre bazinul de reacție și decantor, precum și vana de golire.

Stația de epurare din Valea Vinului este administrată de SC CARTEL BAU SA, astfel că aceasta va lua măsuri urgente în vederea remedierii avariilor și repunerii în funcțiune a acesteia la parametri optimi, având termen limită data de 22 octombrie. De asemenea, lucrările de remediere se vor efectua astfel încât să se evite evacuarea de ape uzate și nămol din Stația de epurare în emisar, mai precizează Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud.

Responsabilii poluării accidentale au fost sancționați conform prevederilor legale. Este de reținut faptul că pe niciunul din cele două cursuri de apă nu a fost semnalată mortalitate piscicolă.

”Încă din data de 18 octombrie, nu au mai fost înregistrate scurgeri de nămol, aspectul cursurilor de apă revenind la normal. Astfel, fenomenul de poluare a fost declarat încetat la această dată”, concluzionează Prefectura Bistrița-Năsăud.

0 notes
378 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *