Măsuri speciale luate de inspectorii sanitar-veterinari înainte de Sărbătorile Pascale. De când se vor comercializa miei în piața de pe strada Tărpiului?

În scopul prevenirii apariţiei toxinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradiţional se consumă carne provenită de la speciile ovină şi caprină, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistriţa-Năsăud a dispus aplicarea măsurilor specifice în vederea asigurării condiţiilor de igienă în unităţile în care se obţine şi se livrează carnea şi preparatele din carne, respectiv în unităţile de abatorizare, spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor şi unităţile de procesare carne.

Sacrificarea mieilor şi a iezilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine/caprine, publicate pe site-ul ANSVSA. Abatoarele sunt supravegheate sanitar veterinar permanent. Carnea provenită din aceste unităţi poate fi comercializată în toate unităţile înregistrate/autorizate sanitar veterinar din ţară sau poate fi comercializată pe teritoriul UE sau ţări care nu sunt membre UE.

În mod excepţional, la solicitarea consumatorilor, pentru Sărbătorile Pascale catolice, în perioada 29-30 martie 2018, respectiv pentru Sărbătorile Pascale ortodoxe, 03 – 06 aprilie 2018, între orele 08:00 şi 18:00, D.S.V.S.A. a aprobat funcţionarea spaţiului amenajat temporar, din localitatea Bistriţa, Str. Tărpiului, nr. 12, unde va asigura supravegherea sanitară veterinară pe toată perioada sacrificării mieilor, prin personalul propriu, în vederea respectării condiţiilor generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor.

Mieii şi iezii destinaţi sacrificării vor fi acceptaţi la tăiere numai dacă sunt identificaţi cu două mijloace de identidicare, dintre care una electronică, în exploataţia de origine. Starea de sănătate a mieilor şi iezilor, precum şi faptul că provin din exploataţii unde nu evoluează boli infecto-contagioase, trebuie certificate de către medicul veterinar de liberă practică, din localitatea în care se află exploataţia de origine. Animalele identificate, însoţite de certificatul de sănătate şi formularul/documentul de mişcare (emise de către medicul veterinar) precum şi de formularul care cuprinde informaţii despre lanţul alimentar (completat de către proprietar) se transportă spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sanitar veterinar şi dacă sunt respectate prevederile legale privind bunăstarea animalelor.

Carnea provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor şi iezilor va fi obţinută numai la cererea directă a consumatorilor şi comercializată direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare şi marcare. Această carne nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar, înregistrate/autorizate sanitar veterinar.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, DSVSA Bistriţa-Năsăud va aplica măsura de suspendare a activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi se vor aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Până la acestă dată, medicii veterinari oficiali au efectuat expertiza sanitară veterinară şi certificarea cantităţii de 7,26 tone pentru piaţa naţională şi 160,14 tone carne de ovine destinate schimburilor intracomunitare (Italia) şi exportului în ţări terţe (Oman şi Sri Lanca) şi, precum şi examinarea şi certificarea în vederea efecturii schimburilor intracomunitare pentru 20 840 capete ovine în Bulgaria, Croaţia, Germania, Grecia şi Italia.

Consumatorii sunt rugați să sesizeze, la numărul de telefon 0263/224974, orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Sursa foto: www.monitorulcj.ro