Meteo.BN: Cea mai caldă lună ianuarie din istorie, la Bistrița

 -  - 


La Bistrița se înregistrează cea mai caldă lună ianuarie din istorie, afirmă președintele Asociației Meteo.BN, Mihai Bălan. 

”Fără îndoială, este cea mai caldă lună ianuarie din istorie, până la această dată, la Bistrița. Nu neapărat prin prisma maximei absolute din primele 11 zile, +13.8°C (care reprezintă de fapt, a treia cea mai ridicată valoare din istorie pt. luna ianuarie – prima datează din anul 2001, +15.7 in ziua a 8-a a lunii) , ci prin continuitatea înregistrării unor valori foarte ridicate pentru perioada din calendar. Avem, astfel, in primele 11 zile ale lunii, temperaturi maxime DOAR pozitive, cu nici o zi de îngheț diurn. Apoi, avem doar 3 zile cu valori minime sub 0°C, și din astea două sunt de -0.2 şi -0.3! Sunt 5 zile cu valori peste 10°C ! Încă două peste 9°C! Toate aceste valori duc la o medie incredibilă, în primele 11 zile, de +5.1°C! Vă reamintesc că media lunii ianuarie, a perioadei 1991 – 2020 este de -2.2°C!”,  a precizat Mihai Bălan.

Președintele Asociației Meteo.BN completează că temperaturile se vor menține ridicate și în perioada următoare.

”Următoarele 3-4 zile aduc, totuşi, o ponderare a regimului termic, dar tot în valori mari rămânem, undeva la maxime de 4/6°C, deci tot pozitive. Luând în calcul că nebulozitatea va fi destul de pronunțată, minimele vor rămâne la fel, mult peste medii, preponderent pozitive şi ele. Şi dacă mai completăm ṣi că la inceputul săptămânii viitoare o nouă advecție caldă va sălta maximele spre 10/12°C, din nou, ce mai rămâne de zis? Nici un semn, de iarnă, încă, în zonele joase de relief! Ṣi mai ales…cât va mai continua aşa?”, a mai spus Mihai Bălan.

În România, temperatura maximă absolută a lunii ianuarie este 22,2 ºC și a fost
înregistrată la Oravița, în data de 7 ianuarie 2001.

În topul anilor cu cele mai calde luni ianuarie se află: 1983, 1988, 1994, 2007, 2014.

Vizualizări 97 

bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.