Meteo.BN: După o săptămână cu temperaturi primăvăratice, vremea se schimbă din nou

 -  - 


După o săptămână cu temperaturi primăvăratice, vremea se schimbă din nou, în acest final de săptămână fiind preconizate ploi și chiar lapoviță şi ninsoare, anunță Asociația Meteo.BN.

”Condițiile meteorologice se schimbă în weekend, după o săptămână stabilă, cu temperaturi primăvăratice, în care valorile maxime au depăşit local 10°C. Răspunzătoare, o masă de aer rece care va aborda teritoriul județului nostru, alături de arii de presiune joasă care vor determina apariția precipitațiilor însemnate cantitativ”, a precizat Mihai Bălan, administratorul Asociației Meteo.BN.

Astfel, sursa citată menționează că, în zonele joase de relief, ”începând cu noaptea de vineri spre sâmbătă, cu o mică pauză pe parcursul serii de sâmbătă, va ploua pe arii extinse, temporar însemnat cantitativ, iar cantitățile de apă acumulate până luni dimineața vor depăşi, în general, 25-30 l/mp. Începând cu ziua de duminică şi mai ales în noaptea de duminică spre luni, pe fondul avansului masei de aer rece amintită, ploile se vor transforma în lapoviță şi ninsoare. Este posibilă, astfel, o depunere firavă de strat de zăpadă, efemeră însă, în condițiile unor temperaturi maxime pozitive”.

În zonele de deal și cele submontane, ”începând cu seara zilei de vineri, 24 februarie, aria precipitațiilor va fi în extindere şi în intensificare. Va ploua în noaptea de vineri spre sâmbătă și pe parcursul zilei de sâmbătă, temporar abundent, iar cantitățile de precipitații vor fi însemnate până luni dimineață, acestea depăşind în general 40 l/mp. Din seara zilei de sâmbătă, masa de aer rece sosită din nord-vestul continentului va determina transformarea ploilor în ninsori, astfel, duminică și în noaptea de duminică spre luni va ninge, se va depune strat de zăpadă, local consistent în zonele mai înalte. Temperaturile vor scădea sub pragul de îngheț”.

În zonele montane, la peste 1.400 de metri altitudine, ”începând din seara zilei de vineri, progresiv, condițiile meteo se vor degrada. Va ninge, temporar abundent, cantitățile de apă acumulate până luni dimineață din zăpadă depăşind, în general, 50 l/mp. Se va depune strat de zăpadă consistent, în general de peste 40 cm, acumulările putând depăşi local 50/60 cm. Vântul va sufla moderat în zonele de creastă, de peste 1800 m, viscolind şi spulberând zăpada”.

Meteo.BN precizează că în tot intervalul de prognoză, temperaturile se vor menține negative.

Și Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenţionare cod galben de ploi, ninsori şi viscol, valabilă până sâmbătă după-amiaza în zonele montane din mai multe judeţe, inclusiv Bistrița-Năsăud.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 24 februarie, ora 20:00 – 25 februarie, ora 16:00, ”în Crişana şi, local, în Banat, Maramureş şi în nordul Transilvaniei, precum şi la altitudini sub 1.500 de metri în zona Carpaţilor Occidentali, în vestul Carpaţilor Meridionali şi în nordul Carpaţilor Orientali va ploua şi se vor acumula cantităţi de apă de 25 – 40 l/mp, iar izolat vor depăşi 50 – 60 l/mp. De asemenea, la altitudini mai mari de 1.700 de metri va ninge, vântul va avea intensificări susţinute cu rafale de peste 90 – 100 km/h şi va fi viscol”.

Totodată, în perioada 24 februarie, ora 20:00 – 27 februarie, ora 12:00 va fi în vigoare o informare de precipitaţii însemnate cantitativ, ninsori şi intensificări ale vântului.

”În intervalul menționat, aria precipitațiilor se va extinde treptat dinspre regiunile vestice și va cuprinde aproape toată țara. Vor fi ploi, iar mai ales la altitudini de peste 1500 m lapovițe și ninsori, însă din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 februarie) se vor transforma treptat, astfel încât vor predomina ninsorile în vest, nord și centru, precum și în zonele montane unde se va depune strat consistent de zăpadă. Pe toată perioada se vor acumula peste 60…80 l/mp, cu precădere în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali. Vântul va avea temporar intensificări pe creste, cu viteze mai mari pe parcursul zilei de sâmbătă, când rafalele vor depăși 70…80 km/h și va fi viscol; tot atunci vor fi intensificări local și în restul țării, în general de 50…60 km/h”, arată ANM. 

Vizualizări 1,983 

bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.