Mii de cereri în Bistrița-Năsăud pentru acordarea șomajului tehnic

De la începutul lunii martie și până în prezent, mii de cererei au fost înregistrate la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud în vederea acordării șomajului tehnic, a anunțat directorul instituției, Otilia Râpan. Pentru plata acestuia, statul a virat în conturile companiilor mai bine de 40 de milioane de lei.

”Am avut mii de cereri (…). Vă dau doar câteva cifre. În luna martie, am avut 813 angajatori care au solicitat plata șomajului tehnic pentru un număr de 9.926 de angajați și le-am plătit suma de peste 6,1 milioane de lei. În luna aprilie, am avut un număr de 1.779 de angajatori, număr dublu față de luna trecută (…), care au solicitat plata șomajului tehnic pentru 17.621 de angajați, suma plătită fiind de peste 28 de milioane de lei. Până în prezent, mai exact până în 5 iunie, au depus cereri 526 de angajatori pentru 4.362 de angajați, suma solicitată fiind de peste 6,5 milioane de lei. Cererile se pot depune pțnă la sfârșitul lunii”, a precizat Otilia Râpan într-o emisiune la AS TV. Termenul de 15 zile în care a trebuit să virăm banii firmelor noi l-am respectat. S-a întâmplat ca unii patroni sau contabili să greșească cifre din cont și atunci nouă ni s-au întors înapoi banii. Unii au greșit și ne-au dat contul unui furnizor sau conturi de valută. Am avut cam 15-20 de cazuri, dar am rezolvat problemele”, a spus Otilia Râpan într-o emisiune la AS TV.

Potrivit sursei citate, în această perioadă, volumul de muncă a fost unul imens pentru personalul AJOFM.

”De când sunt eu la AJOFM, din 2012, așa o presiune nu am simțit niciodată, pe noi, pe toți colegii, cu videoconferințe (…). Pe lângă toată munca agenției, cu 10 proiecte europene, șomaj, măsuri, mediere, cursuri de formare, a venit și șomajul tehnic și pe lângă acesta noi a trebuit să ne facem în paralel și munca noastră, dar cu aceiași oameni. (…) A fost o muncă de Sisif, am stat după program, multe ore am stat la lucru pentru ca să putem să venim în sprijnul angajatorilor și a celor care depindeau de acest șomaj”, a mai spus directorul AJOFM Bistrița-Năsăud.

În ceea ce privește rata șomajului înregistrată în județ, Otilia Râpan a mai completat că aceasta a scăzut.

Există un paradox în ceea ce privește rata șomajului. Noi în martie 2020 am avut șomaj de 2,45%, în vreme ce în luna mai a fost de 2,30%. Am scăzut pentru că există șomeri neindemnizați și indemnizați. Cei care sunt plătiți acum de firme nu mai sunt considerați șomeri și atunci ei își iau șomajul tehnic și sunt oarecum plătiți de angajator, iar rata pentru șomerii neindemnizați ne-a scăzut de la 2.000 cât am avut în luna martie la 1.300, iar indemnizații – cei pe care noi îi plătim cu ajutorul de șomaj normal – sunt în jur de 1.700. Deci, paradoxal, rata șomajului în județulBistrița-Năsăud a scăzut”, a mai explicat Otilia Râpan.

Referitor la plata șomajului tehnic, directorul AJOFM Bistrița-Năsăud a mai precizat că termenul de 15 zile pentru plată către angajatori a fost respectat.

https://www.facebook.com/astv.bistrita.1/videos/604167897194618/