Ministerul Agriculturii: Sprijin financiar pentru sectoarele suin şi avicol și pentru producătorii agricoli din sectorul vegetal

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), efectuează plata ajutorului excepţional acordat producătorilor agricoli, crescători de animale din sectoarele suin şi avicol, precum și a ajutorului destinat producătorilor agricoli din sectorul vegetal.

În ceea ce privește sprijinul financiar pentru sectoarele suin şi avicol, suma autorizată la plată este în valoare de 129.166.260,85 lei şi se acordă solicitanţilor care au accesat această formă de ajutor de stat, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1053/2022, astfel:

  • 66.094.375,68 lei de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
  • 63.071.885,17 lei din finanţare externă nerambursabilă.

Valoarea totală acordată pentru fiecare beneficiar din sectorul suin s-a calculat în funcţie de capacitatea de producţie în condiţii minime de bunăstare deţinută, echivalent UVM, până la concurenţa plafonului echivalent în lei a 150.000 euro.

Valoarea totală acordată pentru fiecare beneficiar din sectorul avicol s-a calculat în funcţie de capacitatea de producţie în condiţii minime de bunăstare deţinută, echivalent UVM, până la concurenţa plafonului echivalent în lei a 100.000 euro.

Suma totală de 129.166.260,85 lei este defalcată astfel:

  • 71.759.029,21 lei pentru creşterea şi/sau îngrăşare şi/sau reproducţia suinelor;
  • 57.407.231,64 lei pentru creşterea şi/sau reproducţia şi/sau incubaţia păsărilor.

Cursul valutar este cel stabilit la rata de schimb de 4,9489 lei pentru 1 euro.

În ceea ce privește sprijinul financiar pentru producătorii agricoli din sectorul vegetal, suma autorizată la plată este în valoare de peste 56,4 milioane lei şi se acordă solicitanţilor care au accesat această formă de ajutor de stat din finanţare externă nerambursabilă.

Valoarea grantului financiar unitar este de 875 lei/ha, echivalentul sumei de 176,80 euro/ha, stabilit la rata de schimb de 4,9489 lei pentru 1 euro.

Suma care se acordă beneficiarilor este obţinută prin înmulţirea grantului financiar unitar, exprimat în lei/hectar, cu suprafaţa declarată cu plantaţii pomicole pe rod şi/sau cu arbuşti fructiferi şi/sau cu plantaţii viticole pe rod cu struguri pentru vin, din cererea unică de plată 2022, exprimată în hectare şi nu poate depăşi valoarea maximă de 175.000 lei/ beneficiar.

Ministerul Agriculturii reamintește că obiectivul acestei scheme de susţinere financiară l-a reprezentat asigurarea unui grant financiar producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru susţinerea unor cheltuieli angajate în perioada 24 februarie – 12 august 2022, cu achiziţia de resurse materiale, respectiv de produse fertilizante şi/sau produse de protecţie a plantelor şi/sau motorină, necesare în anul 2022 pe suprafeţele cu plantaţii pomicole pe rod şi/sau cu arbuşti fructiferi şi/sau cu plantaţii viticole pe rod cu struguri pentru vin, care utilizează eficient resursele, gestionează nutrienţii şi aplică metode de producţie favorabile mediului şi climei prin activitatea agricolă de întreţinere a plantaţiilor pe care o desfăşoară.