Ministerul Agriculturii susține financiar mai multe licee tehnologice cu profil agricol. Două sunt din Bistrița-Năsăud

Un număr de 56 de licee cu profil preponderent agricol vor fi susținute financiar de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care are un buget de 10 milioane de lei în acest sens. Printre unitățile de învățământ care vor primi sprijin se numără și două licee cu profil agricol din Bistrița și Beclean.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se află în plin proces de semnare a contractelor de finanțare pentru investiții specifice și asigurarea unor cheltuieli materiale pentru un număr de 56 de licee tehnologice cu profil preponderent agricol. Prin implementarea măsurilor cuprinse în contractele de finanțare, MADR vizează dezvoltarea învățământului liceal agricol românesc, având ca scop realizarea obiectivului de întinerire și profesionalizare a forței de muncă din agricultură”, se arată într-un comunicat de presă al MADR.

Susținerea financiară, prevăzută în contractul de finanțare, se realizează în baza unui Program anual de investiții specifice activității de învățământ în domeniul agriculturii.

Programul de investiții specifice pentru anul 2020 a fost elaborat în funcție de necesitățile fiecărui liceu agricol și aprobat de către MADR, iar finanțarea se asigură de la bugetul de stat către bugetele locale, prin bugetul MADR.

Valoarea totală a finanțării pentru anul 2020 este de 10 milioane lei.

Lista celor 56 de licee poate fi consultată AICI.

One comment

  1. Anul acesta, pe 15 aprilie Liceul Tehnologic Agricol a aniversat 150 de ani de existenta. Liceul Tehnologic Agricol din Bistrita este una din cele mai vechi scoli de profil din Ardeal care isi datorează existenta etniei sasilor transilvăneni. După cum se ştie, la 12 decembrie 1868, Forumul Universităţii Săseşti din Sibiu hotărăşte, ridicarea a trei şcoli de agricultură în Transilvania, dintre care una urma să se înfiinţeze la Bistriţa. Aceste şcoli aveau drept scop să instruiască tinerii agricultori saşi, cu noile descoperiri europene în domeniul culturii plantelor şi creşterii animalelor, după sute de ani de agricultură tradiţională. In urma acestei hotarâri , şcoala de agricultură Bistriţa si-a deschis porţile la 15 aprilie 1870 si de atunci functionează fără întrerupere. In loc să stimuleze dezvoltarea invătământului agricol Primaria Bistrita a pus gând rău terenului Liceului Tehnologic Agricol, in suprafata de 32 hectare, destinat pentru activităti didactico- experimentale.
    Viceprimarul Cristian Niculae (alias Wannabe), candidatul PSD la primaria Bistrita, atentează cu nerusinare la terenurile Liceului Tehnologic Agricol pentru dezvoltări imobiliare după ce in anii trecuti colegul său de partid Cretu a lăsat Statiunea Pomicola Bistriţa fără obiectul muncii, prin decimarea câmpurilor cu livezile experimentale. Oamenii acestia ori nu au nimic in cap ori sunt rău intentionati, cu atât mai mult cu cât Legea nr.57/2019, Art. 312, precizează că Liceele tehnologice cu profil preponderent agricol care nu au în proprietate sau în administrare ori în folosință terenuri agricole în extravilan primesc în folosință, prin grija Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, o suprafață de minimum 10 ha, în echivalent arabil, pentru constituirea lotului didactic experimental. Asta nu inseamna că intreaga suprafață de 32 hectare, aferentă Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, nu ar putea sa ramană in administrarea scolii pentru scopuri didactice, fiindcă legea stabileste că e vorba de MINIMUM 10 hectare, fara sa precizeze vre-un plafon maxim.
    Iată insă că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale asigura finanțare pentru investiții specifice și cheltuieli materiale pentru liceele tehnologice cu profil preponderent agricol, printre care se numără atât Liceul Tehnologic Agricol Bistrița, cât și Liceul Tehnologic Agricol Beclean.
    Reamintim acestor PSD-isti că in octombrie 1932, cu prilejul inaugurării Clădirii Laboratoarelor de la Academia de Agricultură din Cluj, Regele Carol II spunea în discursul său un mare adevăr valabil si astăzi, care sună astfel: „Nu trebuie să uite nimeni – fie profesor, fie student, că oricât ar învăţa în laboratoarele care se găsesc între aceste ziduri, laboratorul cel mai spornic şi cel mai bun în pământ este”.