Ministerul Dezvoltării intenționează să modifice reglementările privind proiectarea și construcția creșelor

 -  -  975


Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a supus dezbaterii publice un act normativ care modifică reglementările privind proiectarea şi construcţia creşelor, a anunţat ministrul Cseke Attila.

Modificările sunt necesare pentru că reglementările în vigoare, adoptate în 1997, nu reflectă condiţiile şi realitatea din prezent. “În acest an vom demara un amplu program naţional de construcţie de creşe. În baza unor prevederi legale moderne putem construi creşe moderne, adaptate nevoilor contemporane”, a precizat Cseke Attila.

Din cele 79 de pagini de reglementări în vigoare, 67 vor fi eliminate, iar cele 12 rămase vor fi modificate. Noul act normativ va conţine prevederi privind eficienţa energetică a clădirilor, folosirea energiei din surse regenerabile şi construcţia unor creşe pasive din punct de vedere al protejării mediului înconjurător.

Totodată, reglementările din 1997 conţin prevederi care s-au dovedit a fi neaplicabile, de exemplu, regula de a asigura cel puţin 100 de m2 spaţiu de joacă în aer liber pentru fiecare copil.

“La o creşă de 100 de copii, de 1-3 ani, înseamnă 10.000 metri pătrați sau un hectar de teren. Nu este fezabil. Vom modifica această reglementare la minimum 10 metri pătrați pentru fiecare copil, însemnând 1.000 de metri pătrați la o creşă cu 100 de copii”, a afirmat ministrul.

Potrivit ministrului, în scurt timp urmează să fie prezentat conceptul vizual al clădirilor de creşe.

Acestea vor avea, pe lângă camera de joacă, dormitor şi baie, un spaţiu administrativ, o sală multifuncţională, dar şi bucătărie şi spălătorie. În jurul clădirilor, dar opţional şi pe acoperişul acestora, cei mici se vor putea bucura de spaţiu de joacă în aer liber. Totodată, clădirile vor avea şi panouri solare montate pentru a asigura un aport de energie din surse regenerabile.

0 notes
100 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *