Național

Ministerul Educaţiei: Punct de vedere privind eventuale ”reduceri” ale duratei cursurilor școlare

 -  - 


Ministerul Educaţiei a trimis inspectoratelor şcolare o adresă prin care solicită ca unităţile de învăţământ să fie susţinute să-şi păstreze orarul normal.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Educației subliniază că dezaprobă trecerea la „programul de iarnă” care presupune reducerea duratei orelor şi a pauzelor, deoarece orice minut contează având în vedere pierderile în învăţare generate de perioada pandemiei.

Ministerul Educației descurajează practicile unităților de învățământ care trec la „orarul de iarnă” și reduc durata orelor și a pauzelor. În fundamentarea acestor decizii, școlile invocă art.11, alin. (8) din ROFUIP: „În situații speciale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs și a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității de învățământ, cu informarea inspectoratului școlar.” Considerăm că, în condițiile meteorologice pe care le putem observa cu toții, o astfel de interpretare a cadrului legal este discreționară și inadecvată. Date fiind pierderile în învățare generate de perioada pandemiei, orice MINUT de școală contează. De aceea, am trimis inspectoratelor școlare o adresă prin care am solicitat ca școlile să fie susținute să-și păstreze orarul normal, manifestându-ne dezaprobarea față de obiceiul trecerii la „programul de iarnă”. Rugăm, pe această cale, directorii, profesorii, elevii și părinții să susțină apelul pe care l-am lansat și să depună toate eforturile, astfel încât să nu mai existe practici și acțiuni ce pot conduce la pierderi de învățare”, se arată într-un comunicat al Ministerul Educaţiei.

Ministerul Educației a făcut aceste precizări după ce în țară au existat situații în care s-a luat decizia de reducere a duratei orelor de curs sau a pauzelor. Potrivit presei centrale, o astfel de decizie a fost luată în Gorj, dar există propuneri în acest sens și în alte județe.

58 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.