Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor pregătește noi investiții pentru reducerea poluării cu nitrați, inclusiv într-o localitate din Bistrița-Năsăud

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) pregătește demararea lucrărilor pentru 11 noi platforme pentru gunoiul de grajd și pentru o stație de compostare, pe lângă cele 117 investiții finalizate în perioada 2002 – 2020 și cele 27 actualmente în construcție. Una dintre noile platforme va fi amenajată într-o localitate din Bistrița-Năsăud.

Potrivit MMAP, cele 12 localități beneficiare ale acestei tranșe de finanțare sunt: Parva – județul Bistrița Năsăud, Unguraș – județul Cluj, Colibași – județul Giurgiu, Șotânga – județul Dâmbovița, Valea Mărului – județul Galați, Vetrișoaia – județul Vaslui, Saraiu județul Constanța, Tîrgușor – județul Constanța, Dobrosloveni – județul Olt, Vadu Pașii – județul Buzău,
Gogoșari – județul Giurgiu, pentru platforme și Prisăcani – județul Iași, pentru stația de compostare.

Astfel, MMAP, prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), a început, joi, 17 septembrie 2020, procedura privind licitația pentru atribuirea lucrărilor de construcții care continuă dezvoltarea infrastructurii de gospodărire a gunoiului de grajd. Investițiile sunt finanțate de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

”Gospodărirea gunoiului de grajd la nivel de comună s-a dovedit cea mai eficientă soluție pentru combaterea poluării cu nitrați, având în vedere specificul României. Țara noastră are peste 3 milioane de ferme mici sau gospodării de subzistență, care nu au posibilitățile necesare tratării corespunzătoare a bălegarului, fapt care generează o poluare difuză la nivelul comunelor. Investițiile finanțate de MMAP oferă autorităților locale beneficiare, pe lângă platforma propriu-zisă, și un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă. Practic, UATurile sunt în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecțiilor provenite de la animalele din gospodării și din fermele mici”, precizează MMAP într-un comunicat de presă.

În ceea ce privește stația de compostare, aceasta va fi amenajată la Prisăcani și va fi destinată accelerării procesului de transformare a gunoiului de grajd în compost (mraniță), pentru a putea fi folosit ca îngrășământ organic de bună calitate.

Prin acest sistem, pe lângă beneficiile de mediu, fermierii și gospodarii care au încheiate contracte cu platforma și fac dovada predării gunoiului de grajd sunt considerați de către APIA și AFIR conformi din punctul de vedere a capacităților de stocare, ceea ce îi scutește pe aceștia de investiții proprii în platforme individuale.