Ministerul Mediului: De la 1 ianuarie 2021, UAT-urile sunt obligate să organizeze colectarea separată a fracției biodegradabile

 -  -  971Parlamentul a aprobat de curând Legea Compostului, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Astfel, de la 1 ianuarie 2021, unitățile administrativ-teritoriale sunt obligate să organizeze colectarea separată a fracției biodegradabile, adică resturile alimentare, de la fiecare familie din România.

Scopul este acela de a reduce cantitățile de deșeuri care ajung la gropile de gunoi și transformarea lor în energie sau îngrășământ, dându-li-se, astfel, o nouă viață în economie. În cazul celor care locuiesc la case, este vorba și despre resturile vegetale – de la tunsul gazonului, curățatul pomilor și alte asemenea resturi strânse din activități de curățenie în curte.

Practic, din 1 ianuarie 2021, fiecare dintre noi vom avea acasă pe lângă pubelele în care punem deșeurile reciclabile și o pubelă separată (probabil maro) in care vom pune resturile alimentare și vegetale.
Vorbim despre peste 3 milioane de tone de astfel de deseuri. Și, în loc să ne umple gropile de gunoi(așa cum se întâmplă acum), acestea se vor transforma în îngrășământ provenit din compost sau gaz metan (care poate alimenta inclusiv mașinile de salubritate)”,
a spus ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe.

Ministerul Mediului are la dispoziție 6 luni să elaboreze normele de aplicare a acestei legi: acestea se vor referi la toți cei implicați- colectori, autorități locale, cetățean și procesatori de compost. Cei care nu vor respecta legea vor fi sancționați și cu amenzi.

FOTO: www.solutiidemediu.ro

0 notes
96 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *