FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Sănătăţii face apel la populație să se adreseze cabinetelor medicilor de familie pentru testarea COVID-19

Ministerul Sănătăţii îndeamnă persoanele cu simptomatologie sugestivă pentru infecţia cu virusul SARS CoV-2 să se adreseze cabinetelor medicilor de familie pentru testarea COVID-19.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, reafirmă importanţa medicilor de familie în controlul pandemiei şi face apel către aceştia să contribuie cu responsabilitate si profesionalism la diagnosticul, tratarea şi monitorizarea pacientilor cu COVID-19.

În acest context epidemiologic dificil, cu o creştere importantă a numărului de cazuri de infectare cu SARS-COV-2, testarea în cabinetele medicilor de familie reprezintă o soluţie pentru accesul facil al pacientului la diagnostic rapid, evaluare şi monitorizare. Creşterea numărului de persoane testate de către medicii de familie va scădea suprasolicitarea serviciilor de ambulanţă şi a direcţiilor de sănătate publică, unde sunt liste de aşteptare lungi”, a declarat Alexandru RAFILA.

Testarea pentru populaţie este gratuită în cele peste 4.000 de cabinete ale medicilor de familie de la nivel național care au încheiat contract cu casele de asigurări de sănătate. Lista acestora este publică şi se găseşte pe paginile de web ale Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, publicată şi actualizată periodic la adresa www.insp.gov.ro.

Medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât şi oricare alte persoane, cu condiţia ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puţin 48 de ore între două testări succesive.

În prezent, la nivel național, medicii de familie efectuează circa 10% din totalul testelor efectuate într-un interval de 24 de ore.