Ministerul Sănătății: Măsuri importante pentru asigurarea tratamentului persoanelor cu tulburări din spectrul autist

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat un proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii.

Prin acest act normativ, se creează cadrul legal pentru asigurarea accesului imediat şi nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist, cu sau fără tulburări psihice, precum si pentru stabilirea mecanismului de decontare a acestor servicii şi stabilirea răspunderii de malpraxis pentru psihologii care vor acorda aceste servicii conexe.

Se extinde perioada pentru care studenţii beneficiază de calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, documentul permite Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România să autorizeze temporar distribuţia unui medicament necesar tratamentului pacienţilor cu autism.