Miniştrii Finanțelor și Agriculturii dau asigurări că România nu se va confrunta cu o criză alimentară. ”Din grânarul Europei, România poate deveni hipermarket-ul Europei”

 -  - 


România nu se va confrunta cu o criză alimentară, dau asigurări miniştrii Finanțelor și Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Într-o conferință de presă susținută la Bistrița, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a precizat că românii nu trebuie să fie îngrijorați pentru siguranța alimentară.

”La nivel global se discută de crize alimentare, dar le spun tuturor românilor că România nu se află într-o astfel de situație. Din punctul acesta de vedere, pot spune că suntem stabili în asigurarea cu produse alimentare a populației țării. De siguranța alimentară nu trebuie să fim îngrijorați pentru că în România nu se va putea vorbi de criza alimentară. Aceasta apare atunci când este penurie de alimente”, a spus ministrul Agriculturii.

Adrian Chesnoiu a completat că autoritățile fac eforturi pentru a acorda sprijin financiar fermierilor, astfel încât aceștia să rămână competitivi și să asigure un nivel de producție cât mai aproape de potențialul maxim al României.

Totuși, chiar dacă țara nu se va confrunta cu o criză alimentară, ministrul Agriculturii este de părere că România va fi afectată de contextul geopolitic global, dar crede că acest lucru ar putea fi benefic în cele din urmă, întrucât România are şansa să se transforme din grânarul Europei în „hipermarket-ul” Europei.

”Evident, contextul geopolitic global ne va afecta și pe noi, în sensul în care se reconfigurează noi piețe, iar agricultura noastră trebuie să profite de acest lucru. Putem cuceri piețe noi și să nu mai exportăm materie primă, ci să o procesăm în țară și să vindem produse agro-alimentare cu valoare înaltă. Din grânarul Europei, România poate deveni hipermarke-tul Europei. Se poate transforma lucrul acesta, trebuie ca măcar o verigă pe lanțul de procesare să fie integrată și cu siguranță vom avea această oportunitate”, a mai spus ministrul Adrian Chesnoiu.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a adăugat că, deși țara nu se va confrunta cu o criză alimentară, vor exista creşteri de preţuri la alimente.

”La alimente avem o situaţie foarte bună din perspectiva producţiei proprii. (…) Nu, în România nu va fi criză alimentară, deci asta v-o spun şi eu şi ca finanţist, şi ca economist, şi ca om care am lucrat în domeniul respectiv, dar vor fi pusee de creştere pe preţ, acolo trebuie să vii cu sprijin pentru populaţie, pentru gospodării şi pentru companiile care folosesc și alimente”, a precizat ministrul Adrian Câciu.

0 notes
1 view
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.