Ministrul Agriculturii anunță că va fi eliminată contribuţia CAS pentru zilieri

 -  - 


Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat vineri, la Bistriţa, că plata contribuiției de asigurări de sănătate (CAS) pentru zilieri va fi anulată, un proiect de ordonanță în acest sens fiind în lucru.

Avem o modificare a Legii zilierilor, pentru că anul trecut, în 1 mai, această lege a fost modificată prin Ordonanţa 26/2019 şi s-a mai adăugat 25% CAS. Asta a făcut ca, de anul trecut până acum, să crească foarte mult costul muncii zilierilor – şi asta mi-au spus-o mai ales cei care au activităţi în legumicultură, în zona de graniţă. (…) Majoritatea muncitorilor zilieri preferă să traverseze cu bicicleta graniţa, să lucreze în Ungaria, pentru că acolo taxarea muncii este fixă: 1,5 euro pe zi la zilieri. Avem proiectul de ordonanţă pregătit să anulăm acel articol care a fost dat anul trecut în 1 mai și prin care a crescut foarte mult taxarea muncii zilierilor„, a declarat ministrul Adrian Oros.

Sursa citată a precizat că o astfel de măsură ar putea stimula forța de muncă, mai ales în contextul în care întreaga Europă se confruntă cu o problemă în ceea ce privește forța de muncă în agricultură.

”Forța de muncă din agricultură și îmbătrânirea forței de muncă este o problemă în toată Europa, pentru că este o viață mai grea, o muncă mai aspră și foarte puțini dintre cei tineri doresc să rămână în această activitate. De aceea au și apărut de-a lungul timpului programe de tipul ‘Tânărul fermier’, tocmai pentru a încerca și a îi încuraja pe cei tineri să rămână în zona rurală sau în activitatea de agricultură sau creștere a animalelor, unde activitatea este 24 din 24 de ore”, a mai precizat ministrul.

O altă modalitate de susținere a forței de muncă în agricultură vizează lansarea, prin intermediul AJOFM, a unor forme de sprijin pentru acordarea unor vouchere sau chiar subvenţionarea a 25-40% din sumele pentru plata muncii sezoniere. ”Italia face asta din 2005. Cu bani europeni, prin POCU plătea muncitorii sezonieri”, a mai afirmat ministrul.

În ceea ce privește programul „Tânărul fermier”, ministrul Agriculturii a spus că acesta va fi lansat la data de 15 iulie.

4 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.