Eveniment

Ministrul Agriculturii spune că pâinea va fi mai scumpă anul acesta

 -  - 


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, estimează că pâinea va fi mai scumpă în acest an, majorarea prețului datorându-se creşterii costului cu producţia și recoltarea grâului.

Într-o conferință de presă susținută la sediul Primăriei Sânmihaiu de Câmpie, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a vorbit despre producţia de grâu din acest an. Ministrul spune că aceasta acoperă necesarul intern şi permite și realizarea unor exporturi.

”Am recoltat grâu, mai avem puține suprafețe de recoltat. (…) Până la această dată, în România am recoltat și am introdus în magazie (…) cantitatea de grâu necesară consumului intern al țării și avem și disponibilități pentru export. Avem pâine în România!”, a spus ministrul.

Întrebat dacă pâinea va fi mai scumpă, ministrul a răspuns că pâinea va costa mai mult în acest an.

Este o întrebare la care eu pot să dau un răspuns gândindu-mă că ea se produce mai scump. Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă, cu costuri de transport și producție mai mari. (…) Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv. Pentru că, dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine în România – e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare. Din acest punct de vedre vreau să le mulțumesc fermierilor români și să le transmit să aibă aceeași preocupare ca și până acum, să lucreze pământurile țării, să întoarcem brazda țării și să facă ceea ce știu ei mai bine pentru a putea realiza producții (…) care să asigure hrana pentru români”, a declarat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, și directorul general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Cornel Popa, s-au aflat sâmbătă în comuna Sânmihaiu de Câmpie din județul Bistrița-Năsăud, unde au vizitat mai multe ferme și culturi agricole și au avut o întâlnire de lucru cu fermieri din județ, purtând discuții cu aceștia în legătură cu problemele cu care se confruntă din cauza secetei.

84 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.