Ministrul Agriculturii: ”Vom finanța înființarea unei rețele naționale de colectare, depozitare și distribuție a produselor românești”

ministrul oros ziar de bistrita

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat vineri, la Bistrița, că în Planul Național de Investiții și Relansare Economică, document elaborat de Guvernul României, sunt prevăzute o serie de măsuri și pentru dezvoltarea infrastructurii agricole. Printre acestea se numără și înființarea unei rețele naționale de colectare, depozitare și distribuție a produselor românești. Autoritățile încearcă în acest fel să sprijine producătorii români și să încurajeze cumpărătorii să achiziționeze produse locale.

Din acest Program Național de Investiții și Relansare Economică vrem să finanțăm înființarea unei rețele de colectare, depozitare și distribuție a produselor românești. Știm cu toții că, în ultimii ani, balanța comercială pentru produse agro-alimentare a devenit negativă. Deși am avut producții foarte bune, pentru că a plouat și pentru că fermierii și-au făcut treaba, acest deficit comercial creștea în fiecare an, iar anul trecut acest deficit comercial a atins cifra de 1,4 miliarde euro. Asta pentru că în continuare noi exportăm produse primare – cereale și animale vii și importăm produse procesate cu mare valoare adăugată. Spre exemplu, exportăm grâu și importăm făină și aluat congelat, exportăm animale vii și importăm carne procesată și conserve de carne, exportăm legume și importăm conserve din legume”, a explicat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o conferință de presă susținută la Bistrița.

Sursa citată a completat că autoritățile au căutat soluții pentru a remedia această problemă și pentru a permite României să exporte produse procesate. În acest sens, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale are în vederea înființarea, în cadrul rețelei naționale de colectare, depozitare și distribuție a produselor românești, a unor depozite regionale care să ajute producătorii români să își vândă mai ușor produsele. 

Tocmai pentru a ieși din paradigma aceasta, în noul Program Național Strategic vom pune ca și prioritate și vom finanța acele măsuri de asociere, stimulare a asocierii, depozitare și procesare, tocmai pentru ca să putem exporta produse procesate pe de o parte, iar pe de altă parte, în acele depozite, în acele fabrici de procesare carne, lapte, legume vor apărea locuri de muncă pentru români. Această rețea națională la care ne gândim o vom construi în jurul unor depozite regionale mari, pentru fiecare regiune de dezvoltare, care să fie neapărat conectate la toate depozitele care acum sunt, fie ale fermierilor sau procesatorilor, fie depozitele cooperativelor, pentru că, din fericire, în fiecare zonă a țării există deja exemple de bune practici și sunt exemple de cooperative care reușesc să lucreze în mod profitabil, chiar dacă sunt constituite din zeci sau sute de fermieri mici. Aceștia, prin această formă de asociere, reușesc să vândă produsele la prețuri competitive. Una din problemele mari ale agriculturii românești este și acest aspect legat de vânzarea produselor. Fermierii din România pot să producă și cantitativ și calitativ ca orice fermier din Uniunea Europeană, pentru că au logistică, doar că au o problemă în a își vinde în mod proitabil produsele. Singura șansă este prin aceste cooperative unde se pot face depozite și unde acest lucru se va îămbunătăți mult înspre binele lor și apoi ajungând să corectăm mult acea balanță negativă”, a mai precizat ministrul Adrian Oros. 

Ministrul a completat că depozitele regionale ar urma să fie conectate la depozitele mici și la toți producătorii. ”Noi dorim să creăm o rețea românească de colectare, depozitare și distribuție a produselor românești, în paralel cu o branduire pe care o poate face fiecare fermier în parte, fiecare autoritate publică în parte și fiecare cumpărător în parte. Asta pentru că cel mai importanți actor în actul acesta de a cumpăra produse românești și a proteja munca țăranului român este cumpărătorul responsabil, care cumpără produse românești”, a mai spus ministrul Agriculturii. 

Întrebat cine ar urma să gestioneze acele depozite regionale, ministrul a răspuns că se iau în calcul două variente, fie cea a unui parteneriat public-privat, fie va fi creată o federație de cooperative.

Oficialul MADR a mai precizat că toate aceste depozite, precum și acea rețea națională ar trebui să fie gata în cel mult 3 ani. ”Sumele sunt alocate prin acest program național. O să vedeți că o să reușim”, a încheiat ministrul. 

Vineri, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a efectuat o vizită de lucru în județul Bistrița-Năsăud, prilej cu care a vizitat mai multe ferme și s-a întâlnit cu fermieri și cu specialiști în agricultură din județ.