Ministrul Cseke Attila: ”Cred că în județul Bistrița-Năsăud e nevoie de creșe în mai multe localități”

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat că administrațiile locale din județul Bistrița-Năsăud vor putea să se înscrie în programul care prevede construcția de creșe, program ce se va derulat cu fonduri guvernamentale.

”În programul de guvernare, una din prioritățile prevăzute este aceea de a porni un program de investiții pe construcția de creșe. După 3 luni, am prezentat proiectul de construcție de creșe din bugetul Ministerului Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții. Se lucrează la studiile de fezabilitate ale acestor proiecte de creșe, ele vor fi de 3 tipuri – mai mici, medii și mari”, a spus ministrul într-o conferință de presă susținută la Bistrița.

El a adăugat că la acest program va putea să participe atât municipiul Bistrița, cât și alte unități administrativ-teritoriale din județul Bistrița-Năsăud, adăugând că numărul de copii este cel care va spune dacă este nevoie sau nu de astfel de investiții.

”Am invitat atât pe domnul primar Ioan Turc, cât și pe ceilalți primari care sunt în discuții cu noi să acceadă la acest program. În primă fază, în mediul urban și acolo unde avem un număr de copii suficient, trebuie identificate terenurile disponibile pe care se pot construi aceste creșe. Ulterior, autoritățile trebuie să ne facă o solicitare, cu o notă justificativă legată de numărul de copii. Noi vrem să construim acolo unde e nevoie de infrastructură de creșă. Eu cred că în județul Bistrița-Năsăud e nevoie de creșe în mai multe localități. Aceasta este o nevoie stringentă”, a mai precizat ministrul.

Totodată, legat de acest subiect, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a afirmat că administrația locală are în plan să obțină fonduri pentru un număr de 3 astfel de obiective.

Având în vedere că Bistrița înregistrează un deficit de aproximativ 150 de locuri în creșe, municipalitatea intenționează să ridice măcar o creșă în perimetrul orașului și două în localitățile aparținătoare”, a precizat primarul.

Luna trecută, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a supus dezbaterii publice noul act normativ care modifică reglementările privind proiectarea și construcția creșelor. Acesta conține prevederi privind eficiența energetică a clădirilor, folosirea energiei din surse regenerabile și construcția unor creșe pasive din punct de vedere al protejării mediului înconjurător.

Creșele vor avea, pe lângă camera de joacă, dormitor și baie, un spațiu administrativ, o sală multifuncțională, dar și bucătărie și spălătorie. În jurul clădirilor, dar opțional și pe acoperișul acestora, cei mici se vor putea bucura de spațiu verde de joacă în aer liber. Totodată, clădirile vor avea și panouri solare montate pentru a asigura un aport de energie din surse regenerabile.