Ministrul Educației a anunțat modul în care vor funcţiona şcolile începând de luni

 -  -  1046


Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat vineri modul în care vor funcţiona şcolile începând de săptămâna viitoare. Potrivit acestuia, școala va începe pe 8 noiembrie pentru toţi elevii şi preşcolarii atât din învăţământul de stat, cât şi privat, dar cursuri cu prezenţă fizică se vor desfășura în unităţile în care rata de vaccinare împotriva COVID în rândul angajaților este de peste 60%.

Şcoala va începe pentru toţi elevii şi pentru toţi copiii din grădiniţe în data de 8 noiembrie. Mă refer aici şi la sistemul de învăţământ de stat şi la sistemul de învăţământ privat. Este în curs de derulare şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care se propune modificarea ordinului ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii în acest sens. În foarte scurt timp, va fi validată hotărârea la nivelul CNSU. Ordinul va fi semnat de către cei doi miniştri şi va fi trimis spre Monitorul Oficial în vederea publicării astăzi, cât mai curând posibil, în aşa fel încât pe parcursul acestei zile să poată exista şedinţe ale Consiliilor de administraţie în fiecare şcoală şi în fiecare grădiniţă prin care să se ia decizia de funcţionare a şcolilor începând de luni, 8 noiembrie, şi să fie anunţată. Criteriul se referă la rata de vaccinare la nivelul fiecărei şcoli şi grădiniţe”, a declarat ministrul într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, rata de vaccinare la nivelul fiecărei şcoli şi grădiniţe va fi disponibilă pe site-ul fiecărei inspectorat școlar județean, fiind luată în considerare rata de vaccinare la nivelul întregului personal din sistemul de învățământ pe motiv că elevii nu interacţionează doar cu profesorii, ci cu întreg personalul din unitatea de învăţământ.

„În situaţia în care, dincolo de rata de vaccinare, există probleme la nivel de resursa umană – număr semnificativ de profesori carantinaţi sau infectaţi sau există probleme de infrastructură – va exista în continuare posibilitatea ca la nivelul şcolii să se formuleze o cerere conform articolului 3.2 din Ordinul de ministru 5338 care va fi modificat astăzi pentru ca şcoala să rămână în online, chiar dacă are o rată de vaccinare de peste 60%”, a mai explicat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, conform raportărilor de la finalul săptămânii trecute, rată de vaccinare de peste 60% exista în 54% din şcolile şi grădiniţele României – învăţământ de stat şi învăţământ privat. ”Această rată de vaccinare va fi actualizată în ședințele de astăzi. (…) Școlile și grădinițele care au rată de vaccinare sub 60 la sută vor începe cursurile în online, acesta este un lucru foarte clar. Cele care au rată de vaccinare mai mare de 60 la sută vor putea începe școala cu prezență ficiză”, a mai spus sursa citată.

Totodată, ministrul Educației a mai adăugat că, la un caz de infectare cu SARS-CoV-2 apărut într-o clasă, cursurile cu prezenţă fizică se vor suspenda la nivelul întregii clase, iar dacă mai mult de jumătate dintre clasele dintr-o unitate de învăţământ au cazuri de elevi bolnavi de COVID-19 cursurile vor trece în online la nivelul întregii școli.

În Bistrița-Năsăud, la data de 2 noiembrie, situația privind rata de vaccinare în rândul personalului se prezenta în felul următor:

1359700cookie-checkMinistrul Educației a anunțat modul în care vor funcţiona şcolile începând de luni
0 notes
171 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.