Ministrul Educației: ”În 8 săptămâni de cursuri au fost folosite sub 2% din testele antigen rapide puse dispoziţie pentru testarea în şcoli”

 -  -  974


Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că în cele opt săptămâni de şcoală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli. În opinia ministrului, această siuație reprezintă un “un insucces major”.

Două au fost cauzele acestui insucces major:

  1. Lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide.
  2. Acest tip de teste sunt considerate de foarte mulţi părinţi ca fiind “invazive”/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, părinţii nu şi-au dat acordul pentru testarea în acest fel. Soluţia este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele două neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical şi reticenţa părinţilor cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori). Testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecţionate pentru testarea adulţilor”, a scris pe Facebook ministrul Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecționate pentru testarea adulților.

Sursa citată a adaugă că soluția pentru testarea elevilor ar fi utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele două neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical și reticența părinților cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori).

Achiziția acestor teste non-invazive trebuie făcută de entități cu competență în domeniul medical. Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical. De aceea, mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătății) pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România”, a mai precizat ministrul.

Astfel, Ministerul Educației va putea propune, la finalul lunii mai – începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile (fără scenarii diferențiate), dacă vor fi întrunite simultan patru condiții. Conform postării ministrului Sorin Cîmpeanu, cele patru măsuri sunt:

  1. Respectarea regulilor de protecție sanitară în școli. Aceste reguli se respectă mai riguros în școli decât în cele mai multe locații (purtare mască de protecție, respectare reguli de igiena, distanțare adecvată, aerisire spații);
  2. Susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ. În acest moment, personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajați din sistemul național de învățământ.
  3. Testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai);
  4. Confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.
0 notes
99 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *