Ministrul Finanțelor: ”În acest moment nu există resurse în buget pentru dublarea alocaţiilor. Nu vom tăia de la investiții pentru a implementa această lege”

 -  -  1000


În bugetul României nu există resurse financiare pentru dublarea alocaţiilor, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, care a completat că Guvernul nu va tăia din banii de la investiţii pentru a putea implementa această lege. Cu toate acestea, sursa citată afirmă că va exista totuși o creştere a alocaţiilor, dar nu se știe deocamdată care va fi suma cu care acestea vor fi majorate.

Problema pe care am identificat-o este că această lege a fost votată în Parlament după ce a fost trecut Bugetul României. Şi acum, dacă mâine trebuie să implementăm această lege, nu există resurse în buget. Nu ai cum! Trebuie să măreşti deficitul bugetar cu suma cu care vei creşte aceste alocaţii. Ca să măreşti deficitul bugetar, trebuie să aprobi o rectificare bugetară, pentru că altfel nu ai cum – nu poţi să faci o derogare de la Legea Bugetului – şi prin care să schimbi acei indicatori din lege. Sau să tăiem din altă parte, să tăiem de la investiţii, ceea ce nu vom face“, a declarat Florin Cîţu, la Digi 24.

Ministrul Finanţelor a adăugat că va exista totuși o creștere a alocațiilor, Guvernul urmând să prezinte în scurt timp un proiect de lege în acest sens.

Premierul a spus deja că va exista o creştere a alocaţiilor. În următoarele două săptămâni vom veni cu acest proiect de lege. Nu ştiu… (cu cât vor creşte alocaţiile, n.r.). Va fi o decizie politică, eu voi prezenta situaţia, dar voi spune ca şi până acum: în acest moment nu există resurse în buget. Bugetul a fost construit pe un deficit de 6,7% la rectificarea bugetară, care nu a luat în calcul acest lucru”, a adăugat ministrul Finanțelor Publice.

Sursa citată a mai precizat că dublarea alocaţiilor ar însemna un efort financiar de 4 miliarde de lei pentru 6 luni.

“Dublarea alocaţiilor înseamnă aproape 4 miliarde de lei pentru o jumătate de an. Nu putem să luăm această sumă din impozitarea pensiilor speciale, pentru că toată suma pentru pensii speciale este de aproape 1 miliard de lei, dacă scoatem militarii, deci n-ai cum să scoţi 4 miliarde dintr-un miliard de lei. Dublarea alocaţiilor reprezintă aproape 8 miliarde de lei, înseamnă 0,8% din PIB doar pentru dublare. Aşa cum am construit bugetul, am alocat până acum resurse importante către investiţii, mai multe decât în ultimii 10 ani. Dacă vrem să avem bani în continuare să plătim şi pensii şi alocaţii şi salarii, trebuie să alocăm bani pentru investiţii. Dacă nu, dacă decizia este să nu mergem către investiţii, ci să alocăm bani în altă parte, nu vom mai avea bani în anii viitori. Această strategie a fost folosită în trecut şi a dat greş“, a adăugat Florin Cîţu, în opina căruia legea dublării alocațiilor este neconstituțională.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, în direct la Digi24

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, în direct la Digi24.

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Joi, 16 iulie 2020
0 notes
125 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *