Ministrul Ioan Deneș organizează consultări pentru a identifica problemele din sectorul forestier

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a iniţiat, pentru perioada următoare, un amplu proces de consultare publică, la nivelul regiunilor, pentru a fi identificate “priorităţile pentru iniţierea politicilor publice în sectorul silvic şi soluţii alternative“, a informat Direcţia de Comunicare din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor.

În acest context, ministrul Ioan Deneş va fi prezent în mai multe județe din țară unde se vor desfăşura dezbateri asupra problematicii din sectorul forestier.

La consultări sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai proprietarilor de păduri, ai administratorilor de păduri, ai sectorului de exploatare şi prelucrare a lemnului, ai industriei mobilei, custozi şi administratori de arii naturale protejate.

Potrivitministerului, dezbaterile îşi propun “să creeze o platformă de dialog între reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor şi factorii implicaţi în sectorul forestier, în scopul identificării problematicii sectorului şi de alternative faţă de politicile publice pentru abordarea acestor probleme”.

Consultările vor începe în județul Suceava – 16 februarie și vor continua în Bistriţa-Năsăud – 17 februarie, Argeş şi Vâlcea – 23, respectiv 24 februarie.

Consultările la nivel naţional vor continua, în termen de aproximativ o lună, prin întâlniri cu reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu, ai organizaţiilor naţionale reprezentative pentru proprietarii de păduri, ai administratorilor de păduri, ai sectorului forestier, ai industriei lemnului şi ai industriei mobilei, reprezentanţi ai Gărzilor Forestiere. De asemenea, vor avea loc şi consultări interministeriale.

Dezbaterile privind finalizarea strategiei forestiere naţionale urmează să se prelungească pe o perioadă mai lungă de timp, conform programului de guvernare.

Ministerul Apelor şi Pădurilor îşi propune ca, în termen de maximum două luni, să finalizeze acest proces consultativ pentru politicile pe termen scurt care vor fi iniţiate.
Caricatură

Ziar de Bistrita