Eveniment

Ministrul Marcel Boloș: Varianta ocolitoare a orașului Beclean – proiect de referință pentru autorităţile locale care doresc să se implice cu adevărat în rezolvarea problemelor din comunitățile pe care le reprezintă

 -  - 


Prezent în județul Bistrița-Năsăud cu prilejul inaugurării Centrului Recreativ Legacy de la Băile Figa, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vorbit și despre proiectul Primăriei Beclean privind construcția unei variante de ocolire a orașului, afirmând că acesta este un proiect de referință pentru autorităţile locale care doresc să se implice cu adevărat în rezolvarea problemelor din comunitățile pe care le reprezintă. 

Varianta ocolitoare a orașului Beclean este rodul Ordonanței 101 din 2020. Poate pentru mulţi dintre dumneavoastră această ordonanţă nu spune mare lucru, dar este momentul la care Guvernul României a luat decizia de a descentraliza implementarea proiectelor de infrastructură de transport. L-am întrebat pe domnul primar dacă chiar merge mecanismul, dacă se virează banii, dacă sunt toate circuitele financiare şi instituţionale puse la punct şi mi-a spus cu satisfacţie că da. Iată că aici putem vorbi de acest proiect ca proiect de referinţă pentru acele autorităţi locale care doresc să se implice cu adevărat în rezolvarea problemelor, inclusiv cele care ţin de infrastructura de transport. Să ştiţi că, dacă îţi iei soarta în mâini, nu mai baţi drumurile de Bucureşti pentru ca să-ţi rezolvi problemele legate de contractele de finanţare sau pentru ca să rezolvi probleme ce ţin de dezvoltarea comunităţii locale. Felicitări pentru acest lucru. Îmi pare bine și sunt oarecum mândru din acest punct de vedere că aceste mecanisme sunt implementate şi, din această perspectivă, România are posibilitatea de a accesa aceşti bani cu o mai mare uşurinţă prin descentralizarea deciziilor de la nivel central”, a spus ministrul Marcel Boloș.

În acest context, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene i-a încurajat pe primari să pregătească proiecte pentru exerciţiul financiar 2021-2027.

”Sunt deja două săptămâni de când Programul Operaţional Regional Nord-Vest a fost aprobat. Aşadar din primăvară, dragi primari din regiunea Nord-Vest, ghidurile solicitantului, deschiderile finanţărilor, accesarea de bani europeni nu se mai întâmplă la Bucureşti, drumurile de Bucureşti s-au terminat, contractele se încheie la nivel de regiune. Căpătaţi încredere, fiţi curajoşi şi nu uitaţi că prin fondurile europene adevărata dezvoltare a comunităţilor dumneavoastră poate avea loc. Vă încurajez să accesaţi cât mai multe fonduri. România este într-o perioadă cu oportunitate unică”, a adăugat Marcel Boloş.

Totodată, ministrul a mai anunțat că se pregăteşte un pachet de măsuri pentru simplificarea şi debirocratizarea procesului de accesare a fondurilor europene.

”Vă spun în premieră, chiar dacă o să fiu extrem și aspru criticat, v-am mai pregătit o surpriză, pentru că unul din lucrurile după care m-am ghidat de-a lungul timpului şi cât am condus acest minister a fost acela că beneficiarul este în centrul nostru, al atenţiei, şi nu funcţionarul public. Nu mă interesează deloc confortul funcţionarului public, ci mă interesează ca beneficiarul să aibă toate condiţiile necesare pentru accesarea acestor bani europeni, pentru că de la ei vine adevărata dezvoltare. Aşadar, v-am mai pregătit o surpriză, ea va consta într-un pachet de măsuri pentru simplificare şi debirocratizare. Domnii primari ştiu că în etapa de evaluare CAE se respingeau proiectele pe faptul că nu s-a adus la timp un document, există o necorelare de suprafeţe. Tot felul de birocraţii din acestea funcţionale. Pentru ceea ce înseamnă administrarea fondurilor europene, să ştiţi că această etapă se va desfiinţa şi nu vă vor putea respinge proiectele în aceste etape, care sunt pierderi de timp. Și spun acest lucru foarte răspicat şi fără niciun fel de resentiment. Noi trebuie să ne uităm la calitatea proiectelor pe care le finanţăm şi să vă rămână dumneavoastră, beneficiarilor, timpi de implementare suficienţi, pentru că de acolo vine calitate şi de acolo, din proiecte, cu adevărat se schimbă viaţa oamenilor”, a mai completat ministrul Marcel Boloş.

Referitor la județul Bistrița-Năsăud, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a afirmat că acesta este unul din județele fruntașe ale României în privința accesării fondurilor europene.

Marcel Boloş a participat, joi, la inaugurarea Centrului Recreativ Legacy de la Băile Figa, investiție de aproximativ 5 milioane de euro realizată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional.

FOTO/VIDEO: S-a inaugurat Centrul Recreativ Legacy de la Băile Figa, investiție de circa 5 milioane de euro realizată de Primăria Beclean

86 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.